Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2017. Február 17. 10:44, péntek | Helyi
Forrás: Balassa iskola

Balassások az Értéktár döntőben

Balassások az Értéktár döntőben

Február 14-én Tatán, a Városháza Forgách-termében zajlott le a Komárom-Esztergom Megyei Értéktár vetélkedőjének döntője, mely egyben a „Megismerem–Megszeretem–Megőrzöm” versenysorozat harmadik fordulója volt.

A megmérettetést a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat szervezte a József Attila Megyei és Városi Könyvtár szakmai támogatásával.

A verseny első fordulójára 22 általános és középiskola összesen 23 csapata nevezett be. A részvétel feltétele volt egy, az adott településen található nevezetesség-érték bemutatása. Ez a Tatabányai SZC Balassa Bálint Gazdasági Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája esetében a Babits Mihály Emlékház volt. A felkészítő tanár Erősné Vörös Viktória, a csapattagok Mezei Klaudia és Keresztesi Dániel (10/A) valamint Izsó Bernadett és Draxler Tamás (10/C) voltak. Munkájukat segítette G. Tóth Franciska irodalmi muzeológus, Motesiczkiné Szabó Erika tanárnő, valamint az emlékház fotóit készítő Hangya Dávid.

A második fordulóban a csapatoknak online feladatsort kellett megoldaniuk. A feladványok között szerepelt többek között képfelismerés, kvíz és keresztrejtvény. Az intézményt a verseny megkezdésekor meglátogatta Steindl Balázs, a Komárom-Esztergomi Megyei Közgyűlés alelnöke és Bánhidy László alpolgármester is. Szoros pontversenyben az iskola a középiskolák versenyében harmadikként végzett egyedüli esztergomi intézményként két tatai gimnázium mögött, így jutva a döntőbe.
A döntő fővédnöke Dr. Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára, védnöke Bencsik János országgyűlési képviselő volt. A zsűri tagjai Dr. Kancz Csaba kormánymegbízott, Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő, Popovics György a megyei közgyűlés elnöke, Borsó Tibor, a megyei közgyűlés alelnöke, Berczellyné Nagy Marianna a Tatabányai Szakképzési Centrum főigazgatója és a döntő feladatainak megalkotója, dr. Horváth Géza helytörténész-könyvtáros voltak.
A megjelenteket Popovics György, Michl József polgármester és Dr. Kancz Csaba köszöntötték.

A középiskolások döntőjére délután került sor, az általános iskolások versenyét követően. A tanulóknak csaknem 3 órán keresztül a megyei értékekből, nemzeti értékekből és a hungarikumok ismeretéből kellett számot adni. A feladatok között szerepelt tárgyfelismerés, játékos feladványok többféle változata (puzzle-felismerés, licitálás, filmfelismerés stb.), tájékozódás könyvtári katalógusban, zene és ruházat felismerése, valamint a vetélkedő részeként kiselőadásukban bemutatták a korábbi fordulóban általuk feldolgozott megyei értékeket is.

A vetélkedőt a Tatai Városi Televízió közvetítette - online a megye egész területén.

A verseny végeredménye:
1. Tatai Református Gimnázium: 82,5 pont
2. Eötvös Gimnázium, Tata: 79,5 pont
3. TSZC Balassa Bálint Gazdasági Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, Esztergom: 73,5 pont

Az első helyezetteket e-book olvasókkal, a további helyezetteket és a felkészítő tanáraikat pedig könyvutalványokkal díjazták. A verseny összes résztvevője parlamenti látogatáson vesz részt február 20-án.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 18:36, csütörtök | Helyi

Elindult a "piskóta" körforgalom építése Esztergomban

Április 30-án indult a Dobogókői út – Petőfi Sándor út – Terézia utca – Kálvária út kereszteződésénél a körforgalom építése.

2024. Május 02. 18:34, csütörtök | Helyi

Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny

2024. május 18-19-én kerül megrendezésre a Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny.

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.