Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2017. Május 23. 09:18, kedd | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu

Bambergi testvériskoláját látta vendégül az esztergomi Babits iskola

Bambergi testvériskoláját látta vendégül az esztergomi Babits iskola

Az Esztergomi Babits Mihály Általános Iskola május 8. és 13. között vendégül látta a bambergi Hugo von Trimberg Iskolát, melyről beszámolót küldött az esztergomi intézmény.

A két intézmény diákcsere kapcsolata már 14 éves múltra tekint vissza, a kapcsolattartó tanárok és a két igazgatóság nagyon jó, baráti együttműködést alakítottak ki egymással.

A barátság 2003-ban kezdődött. A diákok előbb csak leveleztek, majd személyes találkozásra is sor került. Először a bambergi tanulók látogattak el a Babits iskolába 2006-ban. Ezt követően az esztergomiak utaztak Bambergbe. 2008-ban a Balatonnál, Gyenesdiáson találkoztak a vendégek kérésére, majd még két látogatásra került sor. A gazdasági nehézségek miatt néhány év szünet következett. Utoljára 2015 májusában jártak a babitsos diákok Bambergben, és 2017-ben került sor a partnerek meghívására Esztergomba.

Az eddigi találkozások nagyon jól sikerültek. A diákok barátságokat kötöttek, s az együtt töltött idő alatt jó alkalmuk nyílt a német nyelv gyakorlására. Ezen kívül módjukban állt egy új országot és kultúrát megismerni.

A mostani látogatás alkalmával az első nap délelőttjén a vendégek ellátogattak az iskolába, ahol korábbi fényképekkel, bambergi és esztergomi jelképekkel illusztrált díszfal előtt a Babits iskola delegációja fogadta őket. Megnézték az iskolát, majd a magyar és német gyerekek egyenként bemutatkoztak egymásnak. Délután a vendégek német nyelvű idegenvezetésen vettek részt a Cathedralis Tours jóvoltából. Megtekintették a Bazilikát, a várat és a kincstárat.

A második napon Budapestre látogattak el a bambergiek, az úti cél a vár, a Parlament, a Vörösmarty tér és a Váci utca voltak.

A harmadik napon a babitsos diákok saját otthonukba vitték el vendégeiket, szüleikkel közös családi programot szerveztek. Volt olyan gyermek, aki kisvonaton utazott, sokan mentek el Visegrádra bobozni.

Pénteken Búbánatvölgybe szerveztek a pedagógusok kirándulást, ahol a szép környezetben szabadon játszhattak és ismerkedhettek tovább a tanulók. Este a Művelődési Ház szervezésében egy rendhagyó, a népzenei hagyományokat kissé megreformáló koncerten vehettek részt a német vendégek, a Sic Transit Folk Műhely zenekar Kodály-műsorán.

A változatos programok megvalósításához nagy segítséget jelentett Esztergom Város Önkormányzatának anyagi és erkölcsi segítsége. Külön köszönet illeti Romanek Etelka Polgármester Asszonyt, aki fogadta a bambergi delegációt a városházán a vendégek nagy örömére.

Az utolsó nap a búcsúzásé volt a főszerep. Ismét megerősödött a két iskola, és főként a kapcsolattartó pedagógusok között az az összetartó kapocs, ami évek óta összefűzi őket. A barátság tovább mélyült, és a partnerségi kapcsolat a két intézmény büszkeségévé vált.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.