Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2013. Január 07. 07:53, hétfő | Helyi
Forrás: MTI / Fotó: pz/hidlap.hu

Becket Szent Tamásról emlékeztek meg Esztergomban

Becket Szent Tamásról emlékeztek meg Esztergomban

Schmitt Pál volt köztársasági elnök, Rétvári Bence és Hölvényi György államtitkár is részt vett az idei Becket Szent Tamásra rendezett megemlékezésen Esztergomban szombaton.

Becket Szent Tamásra emlékezve ökumenikus szertartást tartottak Esztergomban a Szent Tamás-hegyi kápolnában, majd a keresztény értékekről és az európai identitásról rendeztek konferenciát, amelyen előadást tartott Hölvényi György egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára és Schmitt Pál volt köztársasági elnök.

Az európai identitás lényege kölcsönös megértés, bizalom és párbeszéd. Az emberi életekben lévő tartalék adhat reményt a kereszténység megújítására” – mondta előadásában Hölvényi György. A mostani válság jó alkalom a kereszténységhez való kapcsolat erősítésére, „a jelenlegi állapotot a munka kezdőpontjának is felfoghatjuk” – tette hozzá.

A politikus úgy véli, Európa lakói utasok, akik elfelejtették, honnan indultak, és azt sem tudják, hová tartanak, pusztán az úton levés élményét tudhatják magukénak.

Rétvári Bence előadásában kifejtette: ha Európa nem tud erős és vonzó értékeket felmutatni a bevándorlóknak, akkor nem tudja megőrizni kultúráját. Az államtitkár szerint Európa népeit legerősebben a kereszténységből fakadó kulturális hagyományok kötik össze.

Schmitt Pál volt köztársasági elnök emlékeztetett, hogy az alaptörvény biztosítja a keresztény értékek védelmét, majd elmondta: Magyarország Európában azon kilenc ország közé tartozik, amelyek alaptörvényükben felvállalták a kereszténységet.

A volt köztársasági elnök egy uniós felmérés eredményeit ismertetve rámutatott, hogy Európa lakóinak 52 százaléka hisz Istenben, 25 százalékuk pedig valamilyen felsőbbrendű lény létezésében.

Esztergomban sokéves hagyomány a Szent Tamás-hegyi kápolnában rendezett ökumenikus szertartás, amelyet előadás-sorozat követ. Az ünnepséget a Rudnay Sándor Kulturális és Városvédő Egyesület és a Rudnay Sándor Alapítvány szervezte.

Esztergom és Canterbury a 12. század óta áll kulturális és vallástörténeti kapcsolatban. Mindkét település érseki központ. Főpapjaik, Becket Tamás és Bánfy Lukács esztergomi érsek párizsi tanulmányaikból származó személyes barátsága alapozta meg a két város jó viszonyát. Az 1170-ben mártírhalált halt Becket Tamás érsek éppúgy kiállt az egyház autonómiája mellett, mint a magyar egyház akkori feje. Becket Tamás halála után Jób érsek prépostságot alapított Esztergomban a vértanú tiszteletére. Lékai László bíboros, aki 1976-tól haláláig, 1986-ig volt a Magyar Katolikus Püspöki Kar elnöke az 1538-ban Esztergomba került ereklyék egy részét Canterbury érsekségének adományozta, mivel Angliában VIII. Henrik rendeletére a szent összes emlékét megsemmisítették.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.