Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2022. Március 01. 09:22, kedd | Belföld
Forrás: Szemlélek

Beer Miklós: a cölibátus idejétmúlt

Beer Miklós: a cölibátus idejétmúlt

Ne akarjuk a szerzetesi életet ráerőltetni a szolgálati papságra! Az egy másik karizma. - mondta Beer Miklós nyugalmazott püspök tegnap a Szemlélek online portálnak adott interjúban.

A kötelező cölibátus eltörlése mellett egyre többen emelték és emelik fel a szavukat. 2014-ben Marx bíboros, München és Freising érseke a családügyi püspöki szinóduson javasolta a papi házassággal kapcsolatos szabályok újragondolását.

Akkor ezt nem fogadták el, a püspök pedig benyújtotta lemondását Ferenc pápának, aki erre – idézte Beer Miklós – azt írta vissza: „ Nem fogadom el a lemondást. Harcolj tovább!”

A mi katolikus egyházunknak egy nagyon szép hagyománya a papi nőtlenség. A probléma csak ott van… a kötelező feltételben. Ezen kellene túllépnünk! Ne akarjuk a szerzetesi életet ráerőltetni a szolgálati papságra! Az egy másik karizma.
„Én azt hiszem, hogy az Úristen nem ezt várja tőlünk, hogy ezt a jó szándékból fenntartott hagyományt körömszakadtáig védjük.
„ - véli Miklós püspök.

Beer Miklós elmondta, hogy egyre csökken a papság létszáma, közösségek maradnak pásztor nélkül.

„Ismerek nagyon sok nagyszerű papot, akik megnősültek, és így elvesztették a szolgálatukat, akik boldogan visszajönnének. Nagyszerű emberek, hiteles emberek."

Beer püspök szerint, ha megértő szemmel néznek a Szentlélek és az Úristen vezetésére, jeleire, akkor azt kell látni, hogy ez a terep már elő van készítve. A római katolikus egyházban már jelen vannak az akolitusok és az állandó diakónusok is, akiknek a családi állapotát elfogadták és alkalmasnak találják arra, hogy egyházi szolgálatot teljesítsenek.
A nyugalmazott püspök szerint nagyban elősegítené a szemléletváltást , ha az egyház megválogatná, hogy ki legyen pap. Ne legyen elegendő kritérium az, hogy valaki jelentkezik és azt mondja, hogy pap akar lenni, hanem olyan embereket kell meghívni, kiválasztani, akiknek hiteles az életük.

Beer Miklós tegnap adott interjút a Szemléleknek, amelyben a püspököt többek között a szegénység felszámolásáról és a számára fontos, "Jelenlét" programról is beszélt.

Fotók:szemlelek.net

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.