Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2017. Augusztus 24. 08:39, csütörtök | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu

Bejárás után újabb fotók az esztergomi ásatásról

Bejárás után újabb fotók az esztergomi ásatásról

Bejárást tartottak Esztergom különleges régészeti ásatásán szerdán.

Látványos fotókon a páratlan esztergomi régészeti leletek

Már hónapok óta rendkívüli régészeti feltárás zajlik Esztergomban a közös vasúti- és buszpályaudvar csomópont építése mellett.

Az Árpád-kori templom, temető és további épületek maradványainak kutatását, feltárását, vizsgálatát Tari Edit, a Balassa múzeum igazgató-régésze vezeti, aki szerdán a helyszínen tájékoztatta Romanek Etelka polgármestert és a sajtót az eddigi eredményekről és a tervekről.

Mint Romanek Etelka közösségi oldalán elmondta: Esztergom mindent megtesz azért, hogy ez a közel ezer éve a föld alatt lévő történelmi kincsestár a felszínre kerülhessen, és be lehessen mutatni a közönségnek.

Tari Edit régész kitért arra, hogy az Árpád-kori templom, a mellette lévő temető illetve az ezek közelében található további egykori épületek maradványai reményei szerint a közösség számára is bemutatható és látogatható lesz. Szerinte az egykori építményeket akár rekonstruálni is lehetne, és akkor azzal még teljesebb képet kapnának az esztergomiak és az ide látogatók, hogy milyen épített vallási, temetkezési formák álltak Esztergom Kovácsi-városrészében mintegy ezer évvel ezelőtt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.