Városlista
2023. október 1, vasárnap - Malvin

Hírek

2021. Március 31. 07:51, szerda | Külföld
Forrás: Index

Bejegyezték az első Covid-19 elleni, állatok oltására szolgáló vakcinát

Bejegyezték az első Covid-19 elleni, állatok oltására szolgáló vakcinát

Még azt sem tudjuk, hogy a koronavírus járvány mikor tetőzik, mikorra várható javuló tendencia, de máris egyre több jel mutat arra, hogy a Covid-19 képes megfertőzni a házi kedvenceket is.

A világon elsőként jegyezte be Oroszország a Covid-19 elleni, specifikusan állatok oltására fejlesztett Carnivac-Cov nevű készítményt - adta hírül a RIA Novosztyi. Nem csak a bejegyzésben első Oroszország, de abban is, hogy ilyen vakcinát fejlesztett, ugyanis egyelőre a Carnivac-Cov az egyetlen ilyen oltóanyag a világon. A Carnivac-Covnak azért is bír különös jelentőséggel, mert ahogy az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) is jelezte, több állat is fogékony az embereket fertőző koronavírusra, és a világ több országában is jegyeztek fertőzéses eseteket. Oroszországban eddig két esetben azonosítottak állati fertőzést: egy moszkvai és egy tyumenyi macskánál. Olyan tanulmány is napvilágot látott már, mely szerint a brit vírusvariáns emberről ugrott át kutyákra és macskákra, és betegséget idézett elő a négylábúaknál. A tavaly októberben indított klinikai vizsgálatok során többek között kutyákon, macskákon, sarki rókákon és nyérceken tesztelték az oltóanyagot. A kutatás eredményesen zárult, az összes tesztalanynál, tehát az esetek 100 százalékában antitestet termeltek az állatok.

Jelenleg azt vizsgálják a kutatók, hogy mennyi idő alatt alakul ki az állatokban immunvédettség az oltás után. Az eddigi eredmények azt mutatják, hogy ehhez legalább hat hónap kell. A RIA Novosztyi híréből nem derül ki, hogy az állatvakcina mely vírustörzsek ellen véd, milyen technológiával készült, mindazonáltal az orosz hírügynökség megjegyzi: tudósok szerint az oltóanyag meg tudja akadályozni a mutációk kialakulását, ami a legtöbb esetben a fajok közötti átvitelnél fordul elő. Magyarán, ha egy emberről állatra terjed a vírus, a kórokozó az állatban mutálódhat, növelve annak esélyét, hogy az emberre veszélyesebb variáns alakul ki.

A Szputnyik V-t fejlesztő Gamaleja Intézet igazgatója, Alekszandr Gincburg a minap arra figyelmeztetett, hogy az új típusú koronavírus még nem érte el teljes potenciálját, a következő lépés a haszon- és háziállatokra való átterjedés. Úgy fogalmazott: MIRE SIKERÜL AZ EMBEREKET VÉDETTÉ TENNI, ADDIGRA A KÖRNYEZETÜNKBEN ÉLŐ ÁLLATOK MEGFERTŐZŐDNEK. A VÍRUS PEDIG ÍGY MUTÁLÓDNI TUD, FERTŐZŐBB VÁLTOZATOK BUKKANHATNAK FEL, MELYEK ELLEN A JELENLEGI VAKCINÁK MÁR NEM BIZTOS, HOGY VÉDELMET TUDNAK BIZTOSÍTANI.

Gincburg szerint éppen ezért fel kell készülni arra, hogy a kórokozó sokáig velünk marad, és még több új variánsával találkozhatunk.

Illusztráció: Pixabay

Ezek érdekelhetnek még

2023. Október 01. 10:56, vasárnap | Külföld

Szlovákiai választás - Robert Fico pártja nyerte a voksolást a leadott szavazatok 94,6 százalékos feldolgozottsága mellett

Az aktuális feldolgozottság mellett a Szövetség eredménye 4,4 százalékra csökkent, vagyis a felvidéki magyar párt nem jut be a pozsonyi törvényhozásba.

2023. Szeptember 30. 14:04, szombat | Külföld

Szlovákiai választások - M1 tudósító: rekord részvételre számítanak a voksoláson

Rekord részvételi arányra számítanak az előrehozott parlamenti választáson Szlovákiában, a voksolás szombat reggel hét órakor kezdődött - mondta az M1 aktuális csatorna helyszíni tudósítója.

2023. Szeptember 29. 14:04, péntek | Külföld

Orbán Viktor Szerbiában tárgyal

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Belgrádba utazott, ahol részt vesz Szerbia, az Egyesült Arab Emírségek és Magyarország vezetőinek hármas csúcstalálkozóján.

2023. Szeptember 28. 13:12, csütörtök | Külföld

Négy embert megsebesített egy lövöldöző Pozsonyban, a rendőrök lelőtték

Négy embert, köztük egy rendőrt is megsebesített egy pozsonyi lakótelepen egy ház ablakából lövöldöző férfi csütörtökön hajnalban. Rátámadt a helyszínre érkező rendőrökre is, akik lelőtték - közölte a szlovák rendőrség.