Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2022. Június 14. 16:26, kedd | Helyi
Forrás: képek: unsplash.com

Beltéri és kültéri burkolatok kiválasztása, lerakása, rögzítése

Beltéri és kültéri burkolatok kiválasztása, lerakása, rögzítése

Az építkezés egyik legkritikusabb döntése kétségtelenül az, hogy vajon milyen burkolatokkal fedjük le beltéri vagy kültéri felületeinket. Egy lakóházban sok olyan terület és helyiség van, ahol a különböző építőanyagok csupán esztétikai szereppel bírnak — a burkolatok azonban egyáltalán nem ilyenek.

A vizuális hatás mellett ugyanis nagyon fontos, hogy milyen kopásállósággal, szakítószilárdsággal és teherbírással rendelkeznek, hiszen a különböző burkolóanyagok más-más funkciót fognak ellátni az otthonunkban.

A belső burkolatoknál — legyen szó akár melegburkolatokról, mint például a laminált padló, akár hidegburkolatokról, mint a csempe — sokan követik el azt a hibát, hogy csak és kizárólag az adott anyag tulajdonságait veszik figyelembe, például a kopásállóságot vagy a vízállóságot.

Bár ezek is rendkívül fontosak, ám ha nem megfelelő a szintezés, az alátét vagy a ragasztás, akkor bizony könnyen abba a helyzetbe kerülhetünk, hogy bár a burkolóanyag minősége önmagában remek lenne, mégsem tudja pontosan azt nyújtani, amiért megvettük.

Fontos tehát, hogy a belső terek kialakításakor legalább akkora figyelmet szenteljünk a kiegészítőknek, mint magának a burkolatnak — legyenek azok akár alátétek, szegőlécek, aljzatkiegyenlítő vagy csemperagasztó.

A kültéren — bár más burkolatokról van szó — ugyanazok az alapelvek érvényesek!

A térkő minősége önmagában például nem képes garantálni, hogy a terhelés vagy az időjárási viszontagságok következtében nem fog szétcsúszni, ennek megakadályozására ugyanis szegélyre van szükségünk, amelyet le is kell betonozni, pontosabban betonágyba kell fektetni a kívánt eredmény eléréséhez.

Hasonlóan fontos nemcsak a szegély, de a kültéri burkolat alapozása is, hiszen a teraszlapok esetében például igen nagy a veszély, hogy a kőlapok széle lepattog, amennyiben nem jut oda megfelelő mennyiségű ágyazóhomok. Természetesen az sem mindegy, hogy milyen anyagból készülnek az adott termékek, illetve mekkora kővastagsággal, a funkciójukat ugyanis ez alapján tudjuk kiválasztani.

Míg a gyalogos forgalomhoz bőven elegendőek lehetnek a teraszlapok, a nagyobb súly elbírásához (pl.: autóbeállók) már térkövekre lesz szükség. Minél vastagabb a kő, azaz minél nagyobb kőmagassággal rendelkezik az építőelem, annál nagyobb biztonságban lesz az egész burkolat — a 6 centiméteres térkövek ezért inkább a lakossági felhasználáshoz ajánlottak, míg a forgalmas (akár kamionos) utakra inkább 8 centiméteres térköveket érdemes lerakni.

Végül, de nem utolsó sorban a lerakás módját is jól meg kell válogatnunk, hiszen a különböző kötésminták más-más tartást fognak biztosítani az elkészült felületnek. A hagyományos futósoros kötésminta például jóval kevésbé tartós, mint egy halszálka kötés — ráadásul vizuálisan sem feltétlenül mutat jobban.

Ahhoz tehát, hogy beltéri és kültéri burkolataink a legjobb minőségben készüljenek el, fontos, hogy:

  • Minőségi, megfelelő méretű és vastagságú burkolatokkal dolgozzunk.
  • A kiegészítőkre legalább ugyanakkora figyelmet fordítsunk.
  • A lerakás módjára, a kivitelezésre is nagy hangsúlyt fektessünk.

Amennyiben viszont az esztétika mellett a funkcionalitást sem hanyagoljuk el, gyönyörű, tartós burkolat fogja borítani otthonunk belterét és külterét is egyaránt.

Címkék: burkolat, pr, térkő

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT