Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2020. Szeptember 13. 14:14, vasárnap | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu

Bemutatták az esztergomi polihisztorról szóló kötetet

Bemutatták az esztergomi polihisztorról szóló kötetet

Szeptember 11-én tartották Kövecses-Varga Etelka, a Balassa Bálint Múzeuma néprajzkutatója Szabó Czimbalmos István naplója című új könyvének bemutatóját.

A Padlizsán étterem kerthelyiségébe szervezett eseményen központi helyet foglalt el az egykori napló szerzője, a szobrászművészetéről, sportrepülői és szőlőtermesztési tevékenységéről híres, idén 84 éves Szabó Czimbalmos István, aki rokonai, barátai, tisztelői körében ünnepelte az új kötet megjelenését.

A könyvbemutató bensőséges hangulatát Heinczinger Miklós énekmondó, a Misztrál együttes tagjának autentikus hangszeres dalbetétei emelték. Az eseményen a kötet szerzője többek között elmondta miként találkozott véletlenül Szabó Czimbalmos Istvánnal 2015-ben, s miként elegyedtek beszélgetésbe az akkori Gazda boltban a szőlőtermesztésről. A néprajzkutató ekkor tudta meg, hogy Pista bácsi a rendszerváltást követő időszakban 14 éven át írt naplót a szőlőről, az azzal való foglalatosságról. Kövecses-Varga Etelka ezt követően, a napló alapján állította össze kötetét, mely egyrészt egy esztergomi polihisztor portréja, másrészt a fent említett három nagy témakör esztergomi vonatkozásainak leírása.

Szabó Czimbalmos István ezért fontos lakója Esztergomnak, mert az itt, e környéken végzett szőlőtermesztési tapasztalatok az ő naplója által válhattak közismertté. Munkássága, pályafutása ugyanakkor két másik nagyobb téma okán is kiemelkedő, egyrészt sportrepülő is volt, illetve fémmegmunkáló szobrász művészete is említésre méltó. Maga a Czimbalmos család históriája – miként ez a kötetben olvashatjuk – ugyancsak tollhegyre kívánkozik, a família története egészen a 17. századig vezethető vissza, a család 1791-től él Esztergomban. A kiadványban számos fotó, korabeli dokumentum, reprodukció illusztrálja a tartalmas életút minden állomását, a sporttal, illetve sportrepüléssel, a szobrászattal és a szőlőtermesztés kultúrájával való foglalkozás eseményeit. A könyv ezután a Balassa Bálint Múzeumban és a városi könyvtárban is kapható.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.