Városlista
2024. május 27, hétfő - Hella

Hírek

2021. Március 24. 10:39, szerda | Helyi
Forrás: MTI

Berendelhetik a háziorvosokat is

Berendelhetik a háziorvosokat is

Tegnap jelent meg az a kormányrendelet, mely a veszélyhelyzet idejére szabályozza az önkormányzati szakrendelők irányítását, és lehetővé teszi a háziorvosok kirendelését a szakellátást nyújtó egészségügyi intézményhez.

Tegnap este a Magyar Közlönyben jelent meg az a kormányrendelet, melynek értelmében a veszélyhelyzet idejére az illetékes kórház szakmai irányítása alá kerülnek az önkormányzati szakrendelők, illetve a megyén belül működő, fekvőbeteg- vagy járóbeteg-szakellátást nyújtó egészségügyi intézményhez kirendelheti a háziorvosokat.

A 137/2021. (III. 23.) Korm. rendelet szerint a hatékonyabb egészségügyi védekezés, a betegellátás és az egészségügyi dolgozók kiegyensúlyozottabb terhelése, és a védőoltási program végrehajtásának biztosítása érdekében a területileg illetékes kórházak szakmai irányítása alá kerülnek az önkormányzati szakrendelők a veszélyhelyzet idejére.
A koronavírus-járvány most zajló harmadik hullámában minden eddiginél több a kórházi beteg és nagyobb terhelés alatt vannak a kórházak. Fontos, hogy az önkormányzati fenntartású szakrendelők és dolgozóik is szükség szerint részt vegyenek a járvány elleni védekezésben, enyhítve ezzel a végsőkig túlterhelt kórházi dolgozók helyzetét.
A jogszabály ezért a veszélyhelyzet idejére a városi kórházakhoz telepíti a területükön működő önkormányzati fenntartású járóbeteg-szakellátók tekintetében a szakmai irányítási jogkörök gyakorlását, a járóbeteg-szakellátó szolgáltató működésének felügyeletét, és a javaslattételt a járóbeteg-szakellátó egészségügyi szolgáltató egészségügyi dolgozói és szakdolgozói jogszabályban meghatározott berendelésére. A jogszabály rögzíti, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt az egészségügyi intézmények folyamatos munkarendben működnek.
A kormányrendelet ezen túlmenően a háziorvosokra is vonatkozó bekezdéssel egészült ki.
10. § Az R2. 4. §-a (2a): A honvédelmi egészségügyi szolgáltató szervezeti egység vezetőjének vagy átruházott hatáskörben a 3. § (3) bekezdése szerinti vezetőjének hatásköre – a koronavírus elleni védőoltási tevékenység szervezése és a mentési tevékenység kivételével – a 2. mellékletben meghatározott illetékességi területén valamennyi egészségügyi tevékenység irányítására kiterjed. Így különösen a) a járóbeteg-szakellátó egészségügyi szolgáltatók működésével összefüggésben, sürgősség esetén – az illetékes városi intézmény egyidejű értesítése mellett – az (1) bekezdésben meghatározott jogosultságokat gyakorolja, b) a háziorvosi szolgáltatók tekintetében szakmai irányítási jogot gyakorol, c) a háziorvosi szakképzettség mellett egyéb szakképzettséggel rendelkező háziorvosokat – a védőoltási tevékenység sérelme nélkül – a megyén belül működő, fekvőbeteg- vagy járóbeteg-szakellátást nyújtó egészségügyi intézményhez kirendelheti.

Illusztráció: Pixibay

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 21. 17:21, kedd | Helyi

Jöjjön el gyermekével a Richter Tűzoltó Gyereknapra!

Május 25-én, szombaton immár harmadik alkalommal rendeznek interaktív gyereknapot a Richter Gedeon Nyrt. dorogi gyáregységének nagyparkolójában.

2024. Május 02. 18:36, csütörtök | Helyi

Elindult a "piskóta" körforgalom építése Esztergomban

Április 30-án indult a Dobogókői út – Petőfi Sándor út – Terézia utca – Kálvária út kereszteződésénél a körforgalom építése.