Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2016. Május 12. 08:01, csütörtök | Helyi
Forrás: közlemény

Biztonsági kamerák és pánikgomb több esztergomi buszon is

Biztonsági kamerák és pánikgomb több esztergomi buszon is

Három esztergomi járaton aktiválja új biztonsági rendszerét a KNYKK Zrt. május 18-tól.

Az adott buszokon három biztonsági kamerából álló megfigyelőrendszer és a sofőr számára lehetőségként beépített pánikgomb az utazás nagyobb biztonságát és a megelőzést hivatott elősegíteni. A kamerák viszont nemcsak képet, de hangot is rögzítenek.

„Az elmúlt időszakban országosan és helyi szinten is megnövekedett a Volán-társaságok munkavállalói ellen elkövetett erőszakos magatartások száma, ezért a vállalat úgy döntött, a megelőzés illetve a megvalósult esetek könnyebb felderítése miatt biztonsági rendszerrel látja el járműveit” – olvasható a KNYKK Zrt. által kiadott sajtóanyagban.

A május 11-i esztergomi sajtótájékoztatón elhangzott, hogy három esztergomi járaton alkalmazzák egyelőre az új szisztémát. Ezeken a buszokon a jármú hátsó, első és sofőr felőli részén építettek be biztonsági kamerákat, mely eszközökkel folyamatosan rögzítik a busz belsejében történteket.

A kamerák nemcsak képet, de hangot is felvesznek, erre az Információs törvény 5. paragrafusán belüli írottak adnak jogi lehetőséget, illetve az érintett járatokon több helyen is felirat jelzi a biztonsági rendszer létét.

A tájékoztatón elhangzott, hogy a buszjáratokon így rögzített kép- és hanganyagot csak abban az esetben nézik meg az arra illetékes, külön kijelölt vállalati vezetők, amennyiben a járat menete közben szabálysértés, bűncselekmény gyanúja merül fel. A biztonsági rendszer célja eleve az utazás biztonságának növelése, az esetleges különböző rongálások, garázda cselekmények, rendbontások megelőzése, illetve olyan helyzetek könnyebb rendezése, melyeket a későbbi eljárásokban vitatnak az érintett felek. Az új biztonsági rendszer részét képezi egy úgynevezett pánikgomb is, melyet a sofőr nyomhat meg olyan esetben, amikor már nincs lehetősége más módon értesíteni a busztársaság központját.

A pánikgomb lenyomásával tulajdonképpen egy vészjelzést ad le a busz vezetője, ennek révén az adatközpontba megérkeznek a busz GPS-koordinátái, a központ ezek alapján értesíti a szakszolgálatokat, hatóságokat a veszélybe került jármű mentésével kapcsolatban.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy a MÁV-nál közel hasonló biztonsági rendszert alkalmaznak eredményesen, a rongálások megelőzésével, illetve az elkövetők könnyebb elfogásával a vasúttársaságnál jelentős pénzt tudtak megtakarítani, illetve nagymértékben nőtt a közlekedők biztonsága, biztonságérzete is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.