Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Október 25. 11:04, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Börtönben lévő ausztrál festő kapott rangos művészeti díjat

Börtönben lévő ausztrál festő kapott rangos művészeti díjat

Rangos művészeti díjat kapott a bekábítószerezve boltot raboló, ezért idén börtönbe került Nigel Milsom, ismert ausztrál festő.

A művész a Doug Moran Nemzeti Portré-díjat nyerte el Uncle Paddy (Paddy bácsi) című képével - számolt be a BBC News. Az elismeréssel 150 ezer dolláros pénzjutalom is jár.
Nigel Milsom tavaly áprilisban fegyverrel rabolt ki egy kisboltot. Bűnét beismerte, és bocsánatot kérve arra hivatkozott, hogy nem volt tisztában a cselekedetével, "azt hitte, fánkot vesz", és valami olyasmi játszódott le a fejében, mintha egy mozifilmet látna. Tettét késsel, fejszével és hamis lőfegyverrel felszerelkezve, egy másik férfival együtt követte el.
A korábban biztonsági őrként dolgozó festőt a bűncselekményért hatéves börtönbüntetésre ítélték. A depresszióban szenvedő művész a díjazott alkotást még akkor festette, amikor óvadék fejében szabadlábra helyezve az ítéletre várt.
A portrépályázat szakértő zsűrije nem ismerte az alkotókat, úgy választotta ki az idei győztest. "Az a helyzet, hogy ez volt a legjobb kép. A festményt bíráltam el, nem az alkotót" - fogalmazott Ben Quilty, a zsűri egyik tagja.
Az Uncle Paddy című kép Milsom nagyapjának egy barátját ábrázolja. Daniel Thomas, a másik zsűritag a művész kifinomult, kitűnő ecsetkezelését méltatta, és megjegyezte, hogy a képen a festő "egy régi vágású ausztrál arcot" jelenített meg. Milsom arról beszélt, hogy a Paddy arcára kiülő csöndes szomorúság a közelgő halál jele.
A művész tavaly a 30 ezer dolláros jutalommal járó Sulman-díj nyertese lett. Alig néhány héttel később rabolta ki a boltot. A bíróságon elhangzott, hogy gyors egymásutánban akkoriban vesztette el mentorát és művészeti kurátorát, valamint lánytestvérét, erős kábítószereket és gyógyszereket fogyasztott és sok alkoholt ivott.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során