Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2013. Április 20. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: MTI

Bostoni robbantás - Londoni elemzők: nem feltétlenül terrorszervezet tagjai az elkövetők

Bostoni robbantás - Londoni elemzők: nem feltétlenül terrorszervezet tagjai az elkövetők

Nem sok jel utal arra, hogy a bostoni robbantásos merénylet két csecsen elkövetője valamely terrorcsoport tagja lett volna - vélekedtek péntek esti helyzetértékelésükben londoni biztonságpolitikai elemzők.

Az Eurasia Group nevű globális politikai-gazdasági kockázatelemző csoport szakértői közölték: véleményük szerint a merénylőknek jó eséllyel több közös vonásuk lehetett a columbine-i iskolai mészárlás elkövetőivel, mint a 2001. szeptember 11-ei merényletsorozat végrehajtóival.
A cég szakelemzői a Denverhez közeli Colombine középiskolájában két tizenéves által 1999-ben elkövetett tömeggyilkosságra utaltak. A két fiatal fegyveres annak idején 12 diákkal és egy tanárral végzett.
Az Eurasia szakértői szerint az eddigi adatokból - az idősebbik bostoni merénylővel kapcsolatban - egy mélyen vallásos fiatalember képe bontakozik ki, aki azután sem találta meg a helyét az amerikai kultúrában, hogy tizenéves öccsével már egy évtizede élt Boston környékén. Jóllehet Boston tágabb környezetében jelentős lélekszámú kaukázusi-kaszpi közösség él, nem látszik azonban bizonyíték arra, hogy e térségben politikailag vagy ideológiailag aktív, kiábrándult, a közösségre veszélyt jelentő emberek csoportja tevékenykedne - áll az Eurasia Group pénteki elemzésében.
A cég szakelemzői szerint nyilvánvalóan lesznek olyan vélemények, amelyek az al-Kaida terrorszervezethez kötik a bostoni merénylőket, tekintettel arra, hogy csecsen szélsőségesek az al-Kaida számos korábbi műveletének közvetlen részesei voltak Afganisztántól Irakon és a Közel-Keleten át Észak-Afrikáig. Emellett orosz tisztviselők is - jórészt Oroszország csecsenföldi politikáját igazolandó - következetesen bizonygatják, hogy a csecsen nacionalisták és az al-Kaida között szoros a kapcsolat.
Az Eurasia elemzői szerint nem lehet kizárni, hogy valamilyen kapcsolatra a bostoni merénylettel összefüggésben is fény derül, de amíg ez nem következik be, addig "a kétely a dezinformáció elleni legjobb fegyver".
A ház szakérői szerint hacsak nem merül fel valóban kapcsolat a két elkövető és az al-Kaida között, valószínűtlen, hogy a bostoni maratonon végrehajtott robbantásos merénylet átformálná az Egyesült Államok terrorrellenes tevékenységét, akár otthon, akár külföldön.
A két csecsen által elkövetett merénylet teremthet bizonyos mozgásteret az orosz biztonsági és hírszerzési ügynökségekkel folytatott amerikai együttműködés bővítésére, de a történtek az általános amerikai-orosz viszonyt nem fogják alapvetően átrendezni - jósolták pénteki elemzésükben az Eurasia Group szakértői.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).