Városlista
2021. június 22, kedd - Paulina

Hírek

2021. Május 14. 08:08, péntek | Helyi
Forrás: esztergom.hu

Búcsú egy tujától

Búcsú egy tujától

Beteg volt Széchenyi téren, a polgármesteri hivatal előtt álló régi tuja, emiatt kellett kivágni -olvasható a város honlapján.

Az információt az esztergom.hu osztotta meg a város főkertészének Boldizsár Lórántnak a részletes indoklásával, aki elmondta, hogy három dolog is indokolta a fa méretű örökzöld eltávolítását. Az okok közül talán a legfontosabb az volt, hogy a növény hasadtlemezű gombával (Schizophyllum commune) fertőzödött meg, amelynek spórái a levegőben terjedve akár az emberi egészségre is veszélyesek lehetnek.

Fontos tudni ezzel a gombafajtával kapcsolatban, hogy nem csak a növényzetet képes károsítani. A levegőbe jutó spórái a legyengült immunrendszerrel rendelkező emberi szervezetben is képesek fertőzést előidézni.
A fa környezetének vizsgálata során két technikai jellegű problémát fedeztünk fel, melynek kialakulásáért szintén a növekvő – magának életteret követelő – örökzöld gyökérzete tehető felelőssé. Jól láthatóan megkezdte az ágyás-támfal diszburkolatának rongálását.
E mellett az évek során jelentkező vizesedés is a fa gyökérzetének tudható be, mivel a gyökérzet növekedése a magas ágyás öntözésére szolgáló, és nyomás alatt lévő hálózati vízvezeték egy könyök idomának elmozdítását eredményezte.
A harmadik szempont, ami a fa kivágását indokolttá teszi, az az új kertészeti rendezési tervbe be nem illeszthetősége jelenti. Kertészként és a növényeket szerető emberként ezt a tényt talán még okos tervezéssel áthidalhatóvá tehetnénk, de a felvázolt egészségügyi és technikai problémákkal együtt, a mérleg nyelvét a kivágás felé billenti.
Főkertészként, mérnökként, a város értékei iránt felelősséget érző személyként a fa eltávolítását szükségszerűnek tartom, annak pótlása iránt természetesen intézkedni fogok.”

Közölte a város weboldalán a főkertész.

Borítókép: esztergom.hu, Fotó: wikimedia

Ezek érdekelhetnek még

2021. Június 21. 21:09, hétfő | Helyi

Augusztus végéig tart a Dunakanyar Művészeti Fesztivál

A Dunakanyar kikötőiben augusztus végéig, több mint két hónapon keresztül várják kulturális rendezvények a látogatókat a hétvégéken. közölte közös sajtótájékoztatón Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Em

2021. Június 21. 20:39, hétfő | Helyi

Beszámoló az idei első képviselő-testületi ülésről

Városunk képviselő-testülete közel nyolc hónap szünet után ülhetett össze.

2021. Június 21. 08:26, hétfő | Helyi

Esztergom Településszerkezeti Tervének és Helyi Építési Szabályzatának frissítéséhez várják a lakosság észrevételeit

Az Étv. építésjogi követelményeinek értelmében építési munkát végezni csak a helyi építési szabályzat és szabályozási terv előírásainak megfelelően lehet.

2021. Június 21. 07:35, hétfő | Helyi

Múzeumok Éjszakája – Esztergom, 2021. június 26.

Az elmúlt év kihagyása után, idén újra lesz Múzeumok Éjszakája Esztergomban. A város múzeumai ismét közös szervezésben rendezik meg az évek óta nagy sikernek örvendő eseményt, és 11 helyszínen várják a látogatókat.