Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2021. Május 14. 08:08, péntek | Helyi
Forrás: esztergom.hu

Búcsú egy tujától

Búcsú egy tujától

Beteg volt Széchenyi téren, a polgármesteri hivatal előtt álló régi tuja, emiatt kellett kivágni -olvasható a város honlapján.

Az információt az esztergom.hu osztotta meg a város főkertészének Boldizsár Lórántnak a részletes indoklásával, aki elmondta, hogy három dolog is indokolta a fa méretű örökzöld eltávolítását. Az okok közül talán a legfontosabb az volt, hogy a növény hasadtlemezű gombával (Schizophyllum commune) fertőzödött meg, amelynek spórái a levegőben terjedve akár az emberi egészségre is veszélyesek lehetnek.

Fontos tudni ezzel a gombafajtával kapcsolatban, hogy nem csak a növényzetet képes károsítani. A levegőbe jutó spórái a legyengült immunrendszerrel rendelkező emberi szervezetben is képesek fertőzést előidézni.
A fa környezetének vizsgálata során két technikai jellegű problémát fedeztünk fel, melynek kialakulásáért szintén a növekvő – magának életteret követelő – örökzöld gyökérzete tehető felelőssé. Jól láthatóan megkezdte az ágyás-támfal diszburkolatának rongálását.
E mellett az évek során jelentkező vizesedés is a fa gyökérzetének tudható be, mivel a gyökérzet növekedése a magas ágyás öntözésére szolgáló, és nyomás alatt lévő hálózati vízvezeték egy könyök idomának elmozdítását eredményezte.
A harmadik szempont, ami a fa kivágását indokolttá teszi, az az új kertészeti rendezési tervbe be nem illeszthetősége jelenti. Kertészként és a növényeket szerető emberként ezt a tényt talán még okos tervezéssel áthidalhatóvá tehetnénk, de a felvázolt egészségügyi és technikai problémákkal együtt, a mérleg nyelvét a kivágás felé billenti.
Főkertészként, mérnökként, a város értékei iránt felelősséget érző személyként a fa eltávolítását szükségszerűnek tartom, annak pótlása iránt természetesen intézkedni fogok.”

Közölte a város weboldalán a főkertész.

Borítókép: esztergom.hu, Fotó: wikimedia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.