Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Október 23. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Búcsút inthetünk a cafetériának?

Búcsút inthetünk a cafetériának?

Jelentősen megnehezíti a minimálbérről való megállapodást a cafetéria adótartalmának emelése – mondta a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára a Gazdasági Rádiónak. Dávid Ferenc szerint ez a lépés a béren kívüli juttatások rendszerét gyakorlatilag megszünteti, ugyanis immár nem éri majd meg a munkáltatóknak, hogy Erzsébet Utalványt, és SZÉP kártyát adjanak.

A szerdán bejelentett csomag rontotta a megállapodás esélyét, rontotta mindkét fél tárgyalási pozícióját. A kondíciók nem javultak, sőt erősen romlottak, így nehezíteni fogják az alkut – mondja Dávid Ferenc. Az Erzsébet Utalvány mint ismert 5 ezer forint, ez eddig a munkáltatónak 30,94 százalékba került, ha ezt most az új rendszer szerint kell fizetni, akkor ez 51,17 százalékkal nő, tehát 20 százalékponttal emelkedik a munkáltatói teher , ilyen terhet pedig nem fog vállalni a munkáltató. Két fajta következtétésre juthat a munkáltató, az egyik, hogy megszünteti ezt a béren kívüli juttatást, hivatkozva arra, hogy a magyar kormány rontotta a béren kívüli juttatás feltételit, de a többség valószínűleg nem ezt fogja választani, hanem egy olyan következtetésre fog jutni, hogy 51,17 százalékos teherrel már nem érdemes a munkavállalónak béren kívüli juttatást adni, hanem azt az 5 ezer forintot felbruttósítja úgy, hogy a munkavállaló megkapja továbbra is az összeget, de beépíti a munkabérébe. Ez még jót is tesz a munkavállalónak, mert ez a bérelem ellátási alapot szolgál a munkavállalónak , akár az egészségbiztosításban, akár a nyugdíjbiztosításban.

Közben a legújabb 364 milliárd forintos kiigazító csomag mellett is számít minimálbér emelésre jövőre a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke. Pataky Péter emlékeztetett, hogy a kormánynak jogában áll egyedül is dönteni a béremelésről, de szerinte kérdéses, hogy ebben a helyzetben létrejöhet-e egy megegyezésen alapuló bérfejlesztés. A szakszervezeti vezető összességében reálbér-csökkenésre számít.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk