Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2015. Január 22. 13:10, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

Bűnvádi eljárást indított Romániában egy alkotmánybíró ellen a korrupcióellenes ügyészség

Bűnvádi eljárást indított Romániában egy alkotmánybíró ellen a korrupcióellenes ügyészség

Bűnvádi eljárást indított Romániában a korrupcióellenes ügyészség (DNA) csütörtökön Toni Grebla alkotmánybíró ellen, akit befolyással való üzérkedéssel és bűnszövetkezetben való részvétellel gyanúsítanak.

Az alkotmánybírót rendőrök vitték be az ügyészségre, ahol közölték vele, hogy mivel gyanúsítják, majd szabadon távozhatott. Előzetes letartóztatásához vagy bíróság elé állításához a DNA-nak meg kell szereznie a szenátus felhatalmazását, minthogy a kormányzó Szociáldemokrata Pártban politizáló Greblát 2013-ban a szenátus választotta az alkotmánybíróság tagjává.
Toni Grebla az egyik leggazdagabb olténiai üzletember, az ügyben szintén gyanúsítottként szereplő Ion Bircina lányának násznagya. A DNA azzal gyanúsítja az alkotmánybírót, hogy befolyása latba vetésével segítette Bircina üzleti tevékenységét, amiért egy luxusautót és telefont kapott használatba annak egyik cégétől.
A DNA szerint Grebla valójában társtulajdonosként, cégvezetőként vett részt egy Gorj megyei struccfarm üzemeltetésében, mivel azonban ez összeférhetetlen volt szenátori, majd alkotmánybírói státusával, ezt vagyonnyilatkozatába nem foglalta bele.
A gyanú szerint Grebla már alkotmánybírói mandátuma idején segédkezett több Oroszországba irányuló exportszállítmány vámnyilatkozatának meghamisításában, amellyel állítólag az Európai Unió elleni orosz húsembargót játszották ki a gyanúsítottak.
A DNA csütörtökön Bircinát is előállította. Kihallgatása előtt azt mondta az újságíróknak: sosem vesztegetett meg senkit, csak "okos fiú" volt, és így "annyi pénze van, hogy nem is tudja mit kezdjen vele". Arra a kérdésre, hogy Greblanak is adott-e belőle, azt mondta: csak természetes, hogy a "családban" kisegítik egymást.
Bircina 2010-ben látványos esküvőt rendezett lányának. A Mediafax hírügynökség szerint a lakodalomra - amelyen a későbbi alkotmánybíró násznagyként volt jelen - az örömapa három helikoptert bérelt a násznép számára, amelyek fél óráig a Csók kapuja - a híres román szobrászművész, Costantin Brancusi köztéri alkotása - felett köröztek, amíg a szertartás befejeződött.
A Grebla ellen felmerült korrupciógyanú megrendítheti a román alkotmánybíróságba vetett bizalmat. A taláros testület nem az igazságszolgáltatás része, hanem a jogszabályok felett gyakorol alkotmányossági kontrollt. Az alkotmánybíróság felett senki sem gyakorol ellenőrzést, határozatai megfellebbezhetetlenek.
Az alkotmánybíróság csütörtökön közleményben reagált a testület tagja ellen indított bűnvádi eljárás hírére. A taláros testület szerint Greblat is megilleti az ártatlanság vélelme, mandátumát akkor függeszthetik fel, ha vádat emelnek ellene, vagy ha előzetes letartóztatásba helyezik, és akkor szűnik meg megbízatása, ha jogerősen elítélik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.