Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2019. Április 27. 08:37, szombat | Külföld
Forrás: mti/illusztrációk: pixabay

Csaknem 200 ezer tengeri vírust azonosítottak

Csaknem 200 ezer tengeri vírust azonosítottak

Csaknem 200 ezer tengeri vírust azonosított egy nemzetközi kutatócsoport, amely elsőként mérte fel a Déli-sarktól az Északi-sarkig a világ óceánjaiban élő vírusok sokféleségét - számolt be róla a ScienceDaily.com.

Az expedíciókat egyetlen vitorlás fedélzetén tették meg. A majdnem 200 ezer azonosított vírusfaj sokkal több, mint a korábbi kutatásokból ismert 15 ezer.

A Cell című szaklapban közzétett tanulmányuk szerint az eredmények az evolúciótól a klímaváltozásig számos kérdés jobb megértését segíthetik.

"Készítettünk egy eloszlási térképet, amely alapvető mindenkinek, aki a vírusok és az ökoszisztéma kölcsönhatását tanulmányozza. Sok meglepő dolgot találtunk" - mondta el Matthew Sullivan, az Ohiói Állami Egyetem mikrobiológusa.

Az egyik meglepetés a tengeri vírusfajok nagy száma volt. A vírusközösségek elemzése azt is kimutatta, hogy a vírusok öt elkülönült ökológiai zónába szerveződnek, ami váratlan volt, ismerve a víz folyékony természetét és sok óceáni régió bonyolult összetételét.

Ugyan azt tartják, hogy az Egyenlítő közelében él a legtöbbféle faj, a sarkoknál pedig a legkevesebb, a kutatók nagyszámú északi-sarkköri vízmintája azt mutatta, hogy az északi-sarki óceán rengeteg vírus otthona, a "faji sokféleség gócpontja".

A vízmintákat 2009 és 2013 között gyűjtötték a Tara vitorlás fedélzetéről a Tara Oceans projekt keretében. A kutatók egymást váltó csoportjai sok földrajzi régió különböző vízmélységeiből merítették a mintákat, amelyeket megszűrtek és nagyjából egy tucatnyi laboratóriumnak küldték el elemzésre.



A vírusokon kívül más mikrobákat és élő szervezeteket is tanulmányoztak.

"Úgy szűrtük a mintákat, hogy a vírusméretűektől a halikranagyságúakig elemezhessük az élő szervezeteket" - mondta Sullivan.

Az eredmények nagy segítséget jelentenek abban, hogy megértsük, hogyan befolyásolják az óceáni mikroorganizmusok a Föld légkörét.

"Az elmúlt húsz évben tapasztaltuk, hogy a légköri oxigén fele a tengeri organizmusokból származik, ráadásul az óceánok szívják magukba az atmoszféra szén-dioxidjának felét" - tette hozzá.

"A vízfelszíni szén-dioxid növekedése savasítja az óceánokat. Ha azonban a szén-dioxid szerves szénné és biomasszává alakul át, akkor a belőle képződő mikrorészecskék mélyen elmerülhetnek az óceánokba. Ezzel enyhíthető az ember okozta klímaváltozás, és most azt látjuk, hogy a vírusok elősegíthetik ezt a folyamatot" - magyarázta Sullivan, a tanulmány vezető szerzője.

Címkék: óceán, tenger, vírus

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése