Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Augusztus 05. 07:10, szerda | Külföld
Forrás: Kokes János, az MTI tudósítója jelenti:

Csehországban különleges helyzetekben kevesebbet kell dolgozni

Csehországban különleges helyzetekben kevesebbet kell dolgozni

Csehországban bevezetik a különleges helyzetek miatt rövidített munkaidő állami támogatását

Csehországban októberben bevezetik a különleges helyzetek, gazdasági válság vagy természeti katasztrófa miatt lerövidített munkaidő után járó csökkentett bérek állami támogatását. A parlament által korábban jóváhagyott jogszabályt kedden Milos Zeman államfő is aláírta.

A jogszabály szerint arról, hogy kialakult-e ilyen helyzet, és életbe lehet-e léptetni az intézkedést, a kormány fog dönteni.

A kormánydöntés után azok a cégek, amelyek már nem tudják teljes munkaidőben foglalkoztatni alkalmazottaikat, a dolgozókat nem bocsátják el, hanem korábbi fizetésük 70 százalékáért tovább alkalmazzák őket. A korábbi bér 50 százalékát a munkaadó állja, míg 20 százalékot az állam ad hozzá. A válságba jutott cégeknek a szabályok szerint kérniük kell az állam támogatását, minden egyes esetről külön dönt a kormány.

Az intézkedés olyan cégekre vonatkozna, amelyek a különleges helyzet következtében a munkaidő 20-40 százalékos csökkentésére kényszerülnének. A cégek legfeljebb hat hónapig kaphatnak állami támogatást a bérekre, ismételt kérés esetén ez hat hónappal meghosszabbítható.

A cseh kormánynak a németországi úgynevezett kurzarbeit szolgált modellül, amelyet jó megoldásnak tart a gazdasági válságok túlélésére.

A nagy munkaadókat tömörítő ipari és közlekedési szövetség korábbi álláspontja szerint a kormány javaslata nem eléggé ösztönző a cégek számára, hogy válság esetén is fenntartsák a munkahelyeket.

A csehországi cégeknek már a jelenlegi szabályozás alapján is lehetőségük van alkalmazni bizonyos esetekben a csökkentett munkaidőt csökkentett bérrel, de állami támogatás nélkül. Az elmúlt években több száz cseh cég élt ezzel a lehetőséggel. A válság elmúlása, a megrendelések növekedése után fokozatosan visszaállítják a teljes munkaidőt és béreket.

Címkék: cseh, munka

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.