Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. November 01. 08:15, csütörtök | Helyi
Forrás: lvp

Csendes emlékezés napjai

Csendes emlékezés napjai

Mindenszentek ünnepén és Halottak napján emlékezzünk meg valamennyi valaha élt megdicsőült lélekről, elhunyt szeretteinkről, mécsest gyújtva a virágokkal, koszorúkkal díszített sírokon, felidézve a velük átélt emléket.

A Mindenszentek gondolatvilága a keresztény ókorig nyúlik vissza. A keresztényüldözések után ugyanis számtalan vértanú sírját látogatták meg a hívek, leróva hálaadó tiszteletüket. Ezt követően a vértanúk első, hivatalos ünnepe a IV. században alakult ki a keleti egyházban, 380 körül Antiochiában Aranyszájú Szent János a Pünkösd utáni vasárnapon dicsőítő beszédet mondott „minden szent tiszteletére, akik az egész világon vértanúhalált haltak.” A nyugati egyházban azonban később terjedt el a szokás, amely IV. Bonifác pápához köthető, aki 609. május 13-án szentelte keresztény templommá az egykori pogány istenek templomát, a Pantheont. Ekkor díszes kocsikra rakva vitték ki és temették újra a vértanúkat.

Az ünneppé fejlődésében aztán újabb lépésként a VIII. században III. Gergely pápa már nemcsak a vértanúkról emlékezett meg, hanem elrendelte minden szent tiszteletét. Ekkortól kezdték el november elsején ünnepelni Mindenszenteket a keresztények. Mint ünnepet 835-ben ismerték el hivatalosan, de csak 998-ban teljesedett ki, amikor Szent Odiló culyi apát elrendelte, hogy november másodikán minden hívő ezentúl zsolozsmával és szentmiseál-dozattal emlékezzen meg a halottakról.

Elhunyt szeretteinkhez kötődő emlékeink sokszor a feledés homályába vésznek, megfeledkezni azonban nem szabad róluk, és ha máskor nem is, legalább ezen az egy napon egy virággal, koszorúval, gyertya- vagy mécses meggyújtással idézzük fel eltávozott családtagjainkat, barátainkat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT