Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Június 24. 05:00, vasárnap | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Cserben hagyta a piacot a Fed - merre tovább?

Cserben hagyta a piacot a Fed - merre tovább?

A Fed a felfokozott várakozások ellenére nem nyitotta meg a pénzcsapokat, elmaradt a monetáris expanzió (QE3). Kárpótlásként a júniusban lejáró 400 milliárd dolláros kötvénycsere program 267 milliárd dolláros meghosszabbításáról döntött a Fed, ám az újabb „twist” sem hozott kellő kárpótlást a durcás befektetőknek.

A New York-i tőzsde második legrosszabb napját hagyta csütörtökön maga mögött, de negatívan reagáltak az európai piacok is. Az Equilor elemzői szerint a közeljövőben sem láthatunk újabb kötvényvásárlási programot, hiszen Ben Bernanke, elnök is utalt rá, hogy annak hatása már csak marginális lehet a reálgazdaságra, de költségei annál nagyobbak. A lehetőséget azonban nyitva hagyta a Fed, amennyiben a helyzet megkívánja, és a munkapiaci folyamatok romlanak, úgy ismét bevethetik a csodafegyvert. Az elemzők szerint ez csak akkor következik be, ha a pénz- és tőkepiacokon újabb nagy turbulencia söpör végig. A QE3 tehát jó támaszt jelenthet a tőzsdéknek kedvezőtlen szcenárió esetén, de az új csúcsokat ne e programtól várjuk.

A Fed egyébként pesszimistábban ítéli meg a növekedési kilátásokat, de ez az elmúlt időszakban megjelent adatok tükrében nem meglepő: a tagok az idei GDP növekedésre vonatkozó előrejelzéseiket érezhetően lefele,míg a munkanélküliségi rátára vonatkozó várakozásokat felfele módosították. A közlemény hangsúlyozta, hogy szükség esetén a Fed kész újabb eszközöket bevetni a növekedés és a munkaerő piac támogatására, egyelőre azonban úgy tűnik, hogy tartalékolják a muníciót.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.