Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2021. Május 09. 09:42, vasárnap | Külföld
Forrás: Science

Csernobilban izzik a szarkofág alá temetett reaktor

Csernobilban izzik a szarkofág alá temetett reaktor

Újabb katasztrófától kell tartanunk?
Egy amerikai, tudományos magazin ukrán szakemberekre hivatkozva azt írja, hogy hasadási folyamatok kezdődtek a szarkofág alatt, a reaktorcsarnokban.

A Science természettudományokkal fogalakozó magazin szerint hasadási folyamatok kezdődtek a szarkofág alatt, a reaktorcsarnokban. A nukleáris folyamatok valószínűleg spontán indultak be, de az okokat még nem tudták pontosan feltárni.

Ukrán tudósok jelenleg is vizsgálják, hogy mitől indultak be a hasadási reakciók illetve azt is, hogy szükség van-e rendkívüli beavatkozásra egy újabb baleset elhárításához.Az ukrán Atomerőművek Biztonsági Problémáinak Intézete (ISPNPP) munkatársa a múlt héten azt nyilatkozta, hogy sok a bizonytalansági tényező, de nem zárható ki egy baleset lehetősége sem.

A neutronszám lassan növekszik, mondta Maxim Saveliev, az ISPNPP munkatársa és felhívta a figyelmet, hogy az illetékeseknek néhány évük van arra, hogy feltárják és megoldják a problémát, elhárítsák a fenyegetést.

Fotó: Getty Image

Az 1986-os csernobili atonkatasztrófa radioaktív hatása Európa több országában is érzékelhető volt, több mint százezer ember kényszerült elhagyni az otthonát.

Borítókép: Pixabay/ Csernobil emlékmű

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).