Városlista
2022. június 30, csütörtök - Pál

Hírek

2021. Május 09. 09:42, vasárnap | Külföld
Forrás: Science

Csernobilban izzik a szarkofág alá temetett reaktor

Csernobilban izzik a szarkofág alá temetett reaktor

Újabb katasztrófától kell tartanunk?
Egy amerikai, tudományos magazin ukrán szakemberekre hivatkozva azt írja, hogy hasadási folyamatok kezdődtek a szarkofág alatt, a reaktorcsarnokban.

A Science természettudományokkal fogalakozó magazin szerint hasadási folyamatok kezdődtek a szarkofág alatt, a reaktorcsarnokban. A nukleáris folyamatok valószínűleg spontán indultak be, de az okokat még nem tudták pontosan feltárni.

Ukrán tudósok jelenleg is vizsgálják, hogy mitől indultak be a hasadási reakciók illetve azt is, hogy szükség van-e rendkívüli beavatkozásra egy újabb baleset elhárításához.Az ukrán Atomerőművek Biztonsági Problémáinak Intézete (ISPNPP) munkatársa a múlt héten azt nyilatkozta, hogy sok a bizonytalansági tényező, de nem zárható ki egy baleset lehetősége sem.

A neutronszám lassan növekszik, mondta Maxim Saveliev, az ISPNPP munkatársa és felhívta a figyelmet, hogy az illetékeseknek néhány évük van arra, hogy feltárják és megoldják a problémát, elhárítsák a fenyegetést.

Fotó: Getty Image

Az 1986-os csernobili atonkatasztrófa radioaktív hatása Európa több országában is érzékelhető volt, több mint százezer ember kényszerült elhagyni az otthonát.

Borítókép: Pixabay/ Csernobil emlékmű

Ezek érdekelhetnek még

2022. Június 30. 16:08, csütörtök | Külföld

Horvátország üzemanyag-támogatásokkal segítené a rászorulókat

A horvát kormány szeptembertől kibővítheti energiasegély-csomagját, és a szociálisan leghátrányosabb helyzetűeket üzemanyag-támogatásokkal segítheti, utalványos rendszerben

2022. Június 30. 12:03, csütörtök | Külföld

Tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte Salah Abdeslamot a párizsi különleges esküdtszék

Tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte szerdán a 2015. november 13-i, 132 halálos áldozatot követelő párizsi iszlamista merényletsorozatot végrehajtó terrorkommandó egyetlen

2022. Június 30. 07:00, csütörtök | Külföld

Az EU az ízesített, párologtatható dohánytermékek betiltását javasolja

Az Európai Bizottság az ízesített, párologtatható dohánytermékek uniós forgalmazásának betiltását javasolja - olvasható a brüsszeli testület szerdai sajtóközleményében.

2022. Június 29. 17:04, szerda | Külföld

Joe Biden felesége és lánya is felkerült az orosz feketelistára

Újabb 25 amerikai állampolgárnak, köztük Joe Biden amerikai elnök feleségének és lányának tiltották meg válaszintézkedésként a beutazást Oroszországba az orosz külügyminisztérium kedden kiadott közleménye szerint.