Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2013. Április 19. 08:40, péntek | Helyi
Forrás: MTI / fotó: illusztráció

Csökkent a foglalkoztatottak száma, megyénk a legnagyobb visszaeső

Csökkent a foglalkoztatottak száma, megyénk a legnagyobb visszaeső

Kismértékben csökkent a foglalkoztatottak száma márciusban az országban tavalyhoz képest, kivéve Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok és Veszprém megyét, állapította meg a Bisnode üzleti információs szolgáltató.

A cég az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemeli: az elmúlt egy évben mindössze egyszer - tavaly júniusban - haladta meg a foglalkoztatottak száma a 2 millió 600 ezret a gazdasági társaságok körében a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) leadott létszámadatok elemzése alapján.
Az idén március végén 2 millió 544 ezer embert foglalkoztattak a cégek a NAV-nál leadott létszámadatok alapján, ami 3 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban ugyanebben a hónapban, viszont 2 ezerrel több mint 2011 márciusában.

A közlemény idézi Keleti Józsefet, a Bisnode Magyarország ügyvezető igazgatóját, aki szerint a munkaerőpiac képtelen kitörni a stagnáló állapotból, bár a helyzet legalább nem romlott lényegesen.

A szakértő szerint minden jel arra utal, hogy a cégek többsége már elvégezte a gazdasági visszaesés miatt szükségessé vált leépítéseket, és jelenleg kivárnak, figyelve a magyar és az európai - kiemelten a német - gazdasági folyamatokat. Az új beruházásokra és ennek következtében a foglalkoztatottak számának bővülésére azonban még várni kell.

Budapesten 1 millió, Pest megyében pedig jellemzően 310 ezer fő körüli értéket mutatnak a foglalkoztatottakra vonatkozó számok havonta; ez a két legerősebb régió a gazdaság fejlettségét, a foglalkoztatottak számát tekintve is. Növekedés azonban még itt sem látszik.

Tavaly márciushoz képest Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok és Veszprém megye kivételével mindenhol csökkent kismértékben a foglalkoztatottak száma az adatok szerint.

A legjelentősebb visszaesés Komárom-Esztergomban volt: itt csaknem 8 százalékkal esett vissza a cégeknél bejelentett dolgozók száma a NAV-nál leadott létszámadatok alapján. A legnagyobb - 1,9 százalékos - növekedés Jász-Nagykun-Szolnok megyében volt, majd Győr környéke következik 1,6 százalékkal. Bár Veszprémben is bővült a foglalkoztatottak köre, mindössze 73-mal dolgoztak többen.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 18:36, csütörtök | Helyi

Elindult a "piskóta" körforgalom építése Esztergomban

Április 30-án indult a Dobogókői út – Petőfi Sándor út – Terézia utca – Kálvária út kereszteződésénél a körforgalom építése.

2024. Május 02. 18:34, csütörtök | Helyi

Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny

2024. május 18-19-én kerül megrendezésre a Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny.

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.