Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Október 05. 13:18, péntek | Helyi
Forrás: MTI

Csökkent az ipari termelés, marad az egy műszak a Suzukiban

Csökkent az ipari termelés, marad az egy műszak a Suzukiban

Kedvezőnek nevezték az MTI által megkérdezett elemzők, hogy augusztusban az ipari termelés a vártnál kevésbé csökkent, és úgy vélték a visszaesés lassulása a következő hónapokban is folytatódhat.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az előzetes adatok alapján közölte: augusztusban 0,8 százalékkal csökkent az ipari termelés volumene az egy évvel korábbihoz képest, munkanaphatástól megtisztítva azonban 1,4 százalékkal bővült, az előző hónaphoz képest pedig 2,6 százalékkal emelkedett a termelés a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított adatok szerint.

Balog-Béki Márta, a Quaestor Értékpapír Nyrt. elemzője az MTI-nek kedvezőnek nevezte, hogy az előzetesen várt 1,5 százalékkal szemben csak 0,8 százalékkal mérséklődött a magyar ipari termelés. Úgy vélte: a lassabb visszaesést a tovább bővülő autóipari termelés, és az olajipar teljesítményének erősödése okozhatta. A gyengébb német ipari adatok, valamint az alacsony belső kereslet viszont visszafogta a magyar ipar növekedést. A szakértő szerint a magyar ipari termelés csökkenésének üteme várhatóan tovább mérséklődik majd, 0,5 százalék körüli mértékre.

Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője megjegyzi, hogy a munkanaphatással kiigazítva a várakozásokat meghaladóan, 1,4 százalékkal nőtt a kibocsátás, mivel idén egy munkanappal kevesebb volt a tavalyi augusztushoz képest.

Kellemes meglepetésnek tartja, hogy az előző hónaphoz képest 2,6 százalékkal emelkedett az ipari termelés, így a július-augusztusi adatok alapján van némi remény arra, hogy a gazdaság kikerül a technikai recesszióból.

Az ipari termelést az előző hónapokban jelentősen visszahúzta az olajfinomítás visszaesése, amely augusztusban már visszatért korábbi szintjéhez. A következő hónapokban a Mercedes kecskeméti üzemében elkezdődik a második műszakos termelés, míg az év végén elkezdi termelését az Opel új motorgyártó üzeme is. Ezzel szemben a Suzuki esztergomi üzeme jelezte, hogy az év végén áttérnek az egy műszakos termelésre.

A külső kereslet továbbra is igen gyenge, miközben a belső kereslet élénkülésére sem lehet számítani, ezzel szemben az új kapacitások ellensúlyozhatják a negatív hatásokat. Így idén összességében 0,5-1,0 százalék körül nőhet az ipari termelés, míg jövőre az Audi győri üzemének elindulásával és némileg kedvezőbb külső kereslet mellett 5 százalék körül növekedhet az ipar kibocsátása.

Nem meglepő a magyar ipari termelés visszaesése augusztusban, ugyanis belföldi ipar teljesítménye az utóbbi időben hónapról-hónapra nulla körül mozog, így az augusztusi 0,8 százalékos csökkenés ebbe a trendbe esik - mondta Török Zoltán, a Raiffeisen Bank Zrt. elemzője az MTI-nek.

A szakértő véleménye szerint a most közölt magyar ipari termelési adat az unió adataival összevetve nem rossz, hiszen az 2,0-2,5 százalékos visszaesést mutat.
Hozzátette ugyanakkor: a visszaesés azt is mutatja, hogy az autóipari termelés bővülése Magyarországon nem tudta ellensúlyozni több mély válsággal küzdő ipari ágazat - például az elektronikai ipar - rossz teljesítményét. De az augusztusi ipari termelés mérséklődését befolyásolta az élelmiszeripar teljesítménye is. Ebben az ágazatban vannak olyan alágazatok, amelyek jól, de vannak olyanok is, amelyek igen rosszul teljesítenek.

Az elemző az év további hónapjaiban nem vár az augusztusi adathoz képest jelentős eltérést, azaz továbbra is nulla körüli értékekre számít. Bár úgy vélte: lehet esetleg némi pozitív elmozdulás.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT