Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. December 02. 14:20, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Csúcsközelbe ért a magyar export

Csúcsközelbe ért a magyar export

Éves csúcsot döntött a magyar export, ugyanis szeptemberben 9 százalékkal emelkedett az export, míg az import több mint 2 százalékkal.

A kivitel élénkülését a járműgyártáshoz kapcsolódó termékek kereskedelme, és az energiahordozók importjának visszaesése okozta.

Az első kilenc havi kivitel értéke 60 milliárd euró, a behozatalé 54 milliárd euró volt. A külkereskedelmi mérleg aktívuma 5451 millió eurót tett ki, 1516 millió euróval többet, mint 2010 azonos időszakában.

A 2011. január–szeptemberi forgalom forintban mért árszínvonala importban 2,7, exportban 1,5 százalékkal emelkedett 2010. január–szeptemberhez viszonyítva. A cserearány 1,2 százalékkal romlott. A forint a dollárhoz viszonyítva közel 8, míg az euróhoz képest mintegy 1,5 százalékkal értékelődött fel

A legnagyobb részarányú gépek és szállítóeszközözök export- és importvolumene 11, illetve 6 százalékkal bővült 2011 első kilenc hónapjában. Bár az első negyedévben még közel 20 százalékos volt a volumen növekedésének üteme mindkét forgalmi irányban, a második és a harmadik negyedévben a kivitelé egyszámjegyűre lassult, a behozatal szintje a bázis körül alakult.

E folyamatokat a híradás-technikai, a hangrögzítő és -lejátszó készülék csökkenő forgalma határozta meg. A legnagyobb visszaesést a tv-készülékek és alkatrészeinek kereskedelmében mértük. Ezzel szemben az általános rendeltetésű ipari gép és közúti jármű export- és import-, továbbá a villamos gép, villamos készülék kivitelének volumene az időszak egészében dinamikusan nőtt.

A feldolgozott termékek kivitelének volumene 16, a behozatalé 13 százalékkal volt több, mint 2010. január–szeptemberben. Az árufőcsoporton belül a gyógyszer, gyógyszerészeti termékek mindkét irányú forgalmának növekedési üteme az első féléves kiugró teljesítményt követően a harmadik negyedévben némileg visszaesett. Átlag felett bővült a gumigyártmány exportjának és importjának, illetve a szakmai, tudományos ellenőrző műszer kivitelének volumene az élénkülő autóipari keresletnek köszönhetően.

Az energiahordozók importvolumene 5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. Az időszakon belül ellentétesen alakult a két legnagyobb súlyú árucsoport behozatalának volumene: a kőolaj és kőolajtermékeké az első félévet jellemző kétszámjegyű növekedést követően a harmadik negyedévben némileg csökkent, míg a természetes és mesterséges gázé a 20 százalékot meghaladó visszaesés után már 12 százalékkal bővült.

2011 első kilenc hónapjában az élelmiszerek, italok, dohánytermékek kivitelének volumene alig változott, míg a behozatalé 9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A negyedéves adatok ennél az árufőcsoportnál is csökkenő tendenciát mutatnak. A kivitelben meghatározó súlyt képviselő gabona és gabonakészítmény exportjának volumene március óta jelentősen alatta maradt a bázishavi szinteknek, így az időszak egészében 13 százalékkal esett vissza. Jelentős volt a hús- és húskészítmény mindkét irányú forgalmának, továbbá az élő állat exportjának volumennövekedése. Ez utóbbit a szarvasmarha – uniós támogatással ösztönzött – török relációjú értékesítése okozta.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: export

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.