Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2017. Január 16. 13:53, hétfő | Helyi
Forrás: InfoEsztergom.hu

Don hősi halottjaira emlékeztek

Don hősi halottjaira emlékeztek

A 74 évvel ezelőtt a Don-kanyarnál elhunyt hősökre emlékezett Párkány és Esztergom a Limes-Anavum Regionális Honismereti Társulás szervezésében január 12-én a párkányi hősök emlékműnél.

1943. január 12-én kezdődtek a II. világháború egyik legszomorúbb csatái a Don-kanyarnál. A szovjet Vörös Hadsereg állt szemben a megfelelő felszerelés nélküli honvédek tízezreivel, akik közül rengetegen vesztek oda a mínusz 40 fokos hidegben és a harcokban.

Párkányban január 14-én a hősök emlékműjénél idézte fel a történeteket és emlékezett a hősökre a Limes-Anavum Regionális Honismereti Társulás, Párkány és Esztergom vezetésével együtt. Párkány városát Szabó Eugen polgármester képviselte, míg Esztergomot Bánhidy László alpolgármester.

Szabó Eugen, Párkány polgármestere a megemlékezésen elmondta: a Don-kanyar a magyar hadtörténelem egyik legnagyobb tragédiája, hiszen a kétszázezres seregnek csak mintegy negyven százaléka tért haza.

A megemlékezés első alkalommal zajlott le. Bréda Tivadar ötletgazda elárulta: ezentúl minden évben megemlékeznek majd központilag a II. világháborúban elesett Magyar Királyi Honvédség halottairól. Így a régió harminckét településének mintegy 1500 hősi halottjáról.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.