Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2019. Január 25. 09:39, péntek | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu

Döntöttek: ilyenné alakul át a Dobogókői út – Petőfi utca kereszteződése

Döntöttek: ilyenné alakul át a Dobogókői út – Petőfi utca kereszteződése

Egy úgynevezett piskóta-formájú körforgalom épülhet a Petőfi utca-Dobogókői út találkozásánál – erről döntöttek egyebek közt a képviselők csütörtöki ülésükön a Városházán.

Első napirendi pontként arról döntött csütörtökön a képviselő-testület, hogy a Terézia-Dobogókői-Petőfi Sándor-Kálvária út/utcák találkozásánál egy „piskóta” alakú körforgalom építését szorgalmazza a Magyar Közút Zrt.-nél. A tervezést – a Magyar Közút Zrt.-vel egyeztetve – az önkormányzat vállalta magára.

A tervező a korábbi egyeztetések alapján megrendelte a csomópont szimulációs vizsgálatát, annak eldöntésére, hogy milyen csomóponti kialakítás a legmegfelelőbb az adott csomópontban jelentkező forgalom levezetésére. A vizsgálatok egy hagyományos jelzőlámpás csomópontra, egy szabályos kör alakú körforgalomra, valamint egy elnyújtott, piskóta formájú körforgalomra terjedtek ki.

Közlekedésbiztonsági szempontból mindkét körforgalom geometriájából adódóan a konfliktuspontok kisebb száma miatt a jobb megoldás. Ugyancsak mindkét fajta forgalmi kialakítás esetén a jelenleg elsőbbséggel rendelkező Dobogókői úti irány forgalomáramlása a jelenlegi állapothoz képest kis mértékben romlik, a Terézia út nem változik, a Petőfi utca nagyságrendekkel javul. Az egész csomópontot tekintve egyenletesebb, nyugodtabb forgalomlebonyolódás várható.

Gyalogosközlekedés szempontjából a mind a négy ágban középszigetes átvezetés található, ahol a gyalogosoknak egyszerre csak egy forgalmi sávot kell keresztezni. A megfelelő változat kiválasztásánál további szempont, hogy mind a Dobogókői úton, mind a Terézia úton a következő jelentősebb csomópontok is körforgalmú kialakításúak.

A „piskóta” alakú körforgalomnak előnye a hagyományos körforgalommal szemben, hogy a csomóponti ágak kialakításához nincs szükség idegen ingatlan megszerzésére, ami a költségeket emelné, a körforgalom megvalósítható az önkormányzati és állami tulajdonú közterületen, nagyjából a jelenlegi csomópont helyén - részletezte közleményében a Városháza.

Kapcsolódó cikk:

Újabb körforgalom, díjátadás, költségvetés, óvodák - Jó pár napirendről döntöttek a képviselők - Részletek ITT!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT