Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2021. Augusztus 10. 13:03, kedd | PR

Dugattyús kompresszor, az egyszerű megoldás

Dugattyús kompresszor, az egyszerű megoldás

A kompresszorok kínálata egyfajta útvesztőnek tűnhet, ám a kivezető út nem túl kanyargós.

A népszerűnek számító modellek közül a dugattyús kompresszorok jelentik a belépő szintet, melyek olcsó, mégis megbízható gázsűrítési megoldást kínálnak.

A kompresszorok sűrűje

A piacon elérhető kompresszorok mindegyike egyetlen célt szolgál: a gázsűrítést. A berendezések jellemzően levegőt szállítanak és sűrítenek, ezzel kiszolgálva a különböző munkák és felhasználási módok sűrített levegő igényét. Bár feladatukban azonosak, működési elvükben és felépítésükben különböznek. Ez elsősorban arra vonatkozik, hogy a levegő sűrítéséhez milyen technológiát alkalmaznak. Ritkább esetekben találkozhatunk csúszólapátos vagy épp axiális kompresszorokkal is, ám manapság a két piacvezető termékcsoportot a csavar- és dugattyús kompresszorok adják.

Míg előbbi kategória leginkább a nagyipari felhasználók számára ideális megoldás, addig a dugattyús kompresszorok inkább a belépő szintű, elsősorban hobbi- és barkács célokat szolgáló készülékeket szolgáltatják. Ez elsősorban működési elvüknek és ebből fakadó teljesítményüknek köszönhető, ám cserébe egy kifejezetten pénztárcabarát opciót jelentenek. Működésük kifejezetten egyszerű, lássuk, mennyire.

Szimpla működés

A kompresszorok esetén a nevük több, mint árulkodó, hiszen abból rögtön meg is tudhatjuk a működési elvet, mellyel a berendezés a sűrített levegőt előállítja. A dugattyús kompresszorok esetén tehát kitalálható, hogy a légsűrítés egy- vagy két dugattyúval történik. A súrlódási erőből fakadó hőtermelés miatt a készülék hűtését is meg kell oldani, ez általában olajjal történik. A dugattyúk hajtásáért pedig jellemzően villany- néhány esetben robbanómotor felel.

Az olaj hűtőközegként való felbukkanása azt a jelenséget is magával vonzza, hogy az előállított levegő sok esetben nem tiszta, hanem olajjal szennyezett. Egyes dugattyús kompresszorokat olyan speciális helyeken alkalmaznak, mint pl. fogászati rendelők vagy kozmetikák, ahol ez értelemszerűen nem megengedett. Erre szolgálnak a speciális, olajmentes készülékek. Nyilván nem ezek képezik a termékskála gerincét, hiszen azt jellemzően a barkács célokra alkalmas kompresszorok teszik.

Előnyök és hátrányok

A dugattyús kompresszorok legfőbb előnye éppen felépítésükből fakad: egyszerű technológia, költséghatékony működtetés és karbantartás. Tekintve, hogy nem a nagyipari felhasználók által eszközről van szó, ez a két előny éppen elég ahhoz, hogy a szolidabb igényeket maximálisan kielégítse. Ennek tükrében nem is várhatunk óriási teljesítményt és azonnali, végtelen mennyiségű sűrített levegőt, ám az ilyen készüléket vásárlók ezzel tisztában is kell, hogy legyenek.

A képet árnyalandó, meg kell említeni, hogy az említett előnyök egyben a dugattyús kompresszorok hátulütőit is jelentik. Mivel kisebb teljesítményű gépekről van szó, a felhevülés veszélye fokozottabban igaz, ezáltal folyamatos működtetésre nem alkalmasak. Sűrített levegőt csak fokozatosan, időszakos visszahűlésekkel, üresjáratokkal tarkítva képesek produkálni. Emellett pedig nagyobb szervizigénnyel is bírnak, ám ezt hosszabb élettartammal hálálják meg, amellett, hogy karbantartásuk költséghatékony. Ha tehát kompakt és olcsó fenntartású kompresszort keresünk, a dugattyús verziókat keressük.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 09. 09:36, kedd | PR

Uralni a mezőnyt: Hogyan befolyásolják a sakk stratégiák a futballt

A sport világában a stratégia döntő szerepet játszik egy csapat sikerében. Míg a futball dinamikus és kiszámíthatatlan játék, a sportág mögött meghúzódó taktikai elvek közül sok a sakk világában gyökerezik.