Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Június 01. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: MTI

Eddig nem látott fotók kerültek elő Hitler berlini bunkeréről

Eddig nem látott fotók kerültek elő Hitler berlini bunkeréről

Korábban nem látott, az NDK összeomlása előtt nem sokkal készült fotókat közölt Adolf Hitler berlini bunkeréről a Bild című német tömeglap pénteken.

A felvételeket 1987-ben és 1988-ban egy tanuló buszsofőr készítette titokban. Robert Conrad építőmunkásnak öltözve ereszkedett le a bunkerbe, ahol Adolf Hitler öngyilkos lett, fényképezőgépét egy öreg oldaltáskában vitte magával. A lebukás veszélye ellenére több mint harminc alkalommal járt lent, hogy megörökítse az akkori Nyugat-Berlinhez közeli bunkert az utókornak: a létesítmény elbontása már zajlott, lakóövezetet akartak kialakítani a felszínen.
"Ez volt az utolsó lehetőség arra, hogy valaki dokumentálja a helyet" - mondta Robert Conrad a lapnak. A bunker második világháború után lezárt bejáratait ugyanis rövid időre szabaddá tették a munkálatok miatt, hogy aztán ráépüljenek a házak.
A Mecklenburg-Elő-Pomerániából származó férfi alaposan feltérképezte a bunkert, azokat a szobákat is lefotózta, ahol a háború vége előtt nem sokkal Joseph Goebbels birodalmi propagandaminiszter hat gyerekét megmérgezte anyjuk, Hitler megszállott követője, Magda.
"Nem vagyok a náci rezsim rajongója" - hangsúlyozta a férfi, akit elmondása szerint a történelmi épületek érdekelnek. Németország újraegyesítése után a hobbija vált fő foglalkozásává, manapság építészeti fotográfusként dolgozik, Németországot járja. "A bunkerről készült fotókra véletlenül bukkantam, amikor új helyre költözött az irodám" - jegyezte meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).