Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Február 05. 05:07, szerda | Belföld
Forrás: mti/Fotók: MTI/Kovács Attila

Egészségesek a kórházi karanténban lévők

Egészségesek a kórházi karanténban lévők

Mindenki egészséges, akit koronavírus gyanújával kórházi megfigyelés alatt tartanak Magyarországon

- jelentette ki a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa keddi budapesti sajtótájékoztatóján. Szlávik János közölte, a hét magyar és a hétfőn lázasan Budapestre érkező kínai nő, és a szombaton a Liszt Ferenc-repülőtéren fertőzésgyanúval elkülönített egyetemista laborvizsgálata is kizárta a vírusfertőzést.

Elmondta, mind a kilencüket a Dél-pesti Centrumkórház erre kialakított épületében helyezték el, egymástól is elkülönítve. Mindenki jól van, de a tünet- és panaszmentességük ellenére fenntartják a karantént. Látogatót nem fogadhatnak, a hozzátartozókkal telefonon tartják a kapcsolatot - ismertette.

A Vuhanból hazautaztatott hét magyar állampolgár továbbra is láztalan, fizikálisan jól van - mondta a főorvos, hozzátéve, hogy rájuk még tizenkét nap karantén vár.

Elmondta, a kínai nőnél, aki pénteken lázasan érkezett repülővel Budapestre, a kezdeti tünetek sem utaltak koronavírus-fertőzésre, de elővigyázatosságból őt is elkülönítették.

Az az egyetemista, aki a fertőzés gócpontjának számító Vuhanból jött el vonattal, majd repülővel Magyarországra, szintén panasz- és tünetmentes, neki már csak két napot kell elkülönítve töltenie - mondta el a főorvos.

Magyarországon a megfigyelteken kívül újabb gyanús eset nincs - közölte Szlávik János, de mint mondta, nem zárható ki, hogy további lázas emberek érkeznek Budapestre.

Arra a kérdésre, hogy azoknak a vizsgálata szükséges-e, akik a lázas kínai nővel egy géppel érkeztek, Szlávik János nemmel válaszolt, hiszen - mondta - nincs koronavírus-fertőzött Magyarországon. A repülőtereken a lázas eseteket vizsgálják, őket ki tudják szűrni, náluk merül fel a vírusfertőzés lehetősége.

A hét magyar együtt utazott két - mint kiderült - vírusfertőzött belga állampolgárral is, de már a speciális repülőgépen elkülönítették egymástól az utasokat - ismertette.

Szlávik János elmondta: a betegség cseppfertőzéssel terjed, a tünetekhez pedig mindenképpen hozzátartozik a magas láz és a köhögés, és csak a tüneteket mutató betegek fertőznek. A koronavírus enyhe tünetekkel, tüdőgyulladással járó betegséget okoz, és meg lehet belőle gyógyulni - emelte ki. A betegek egy-két százaléka hal bele a fertőzésbe, jellemzően azok, akinek valamilyen más alapbetegsége - diabétesz, vesebetegség - is van. A koronavírusra még nincs gyógyszer, de egy egészséges szervezet kiheveri a fertőzést - ismertette.

Az eddigi adatok szerint ez a koronavírus veszélyesebb, mint az influenzavírus, de sokkal kevésbé veszélyes, mint a korábbi SARS-vírus, vagy a jelenleg is megbetegedéseket okozó közel-keleti koronavírus, amely 25-30 százalékban halált okoz.

Az infektológus szakorvos hozzátette: véleménye szerint a szigorú karanténintézkedések elegendők lesznek egy világjárvány megakadályozásához.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.