Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2017. Február 19. 04:00, vasárnap | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu

Égető vagy mégsem? Egyértelműen az!

Égető vagy mégsem? Egyértelműen az!

Szabó Eugen párkányi polgármester szerint nem is égető épülne Esztergommal szemközt. Szerinte teljesen más eljárásról van szó. Ezt azonban Szuhi Attila szakértő egyértelműen cáfolja. Égető a tervezett párkányi égető!

Esztergomban ülésezett a város környezetvédelmi szakbizottsága, a téma a kedden elsőként az infoesztergom.hu-n napvilágra került, határon innen és túl óriási port felkavaró hulladékégető volt. A találkozóra meghívót kapott és el is fogadta azt Szabó Eugen párkányi polgármester is, aki ezúttal is – csakúgy, mint korábban a párkányi testületi ülésen – hangsúlyozta, hogy nem hulladékégető, hanem hulladékfeldolgozó üzemről van szó.

Szakember azonban ezt határozottan cáfolja, Szuhi Attila ugyanis kifejtette:
„A hulladékok pirolízissel történő kezelése a hazai jogszabályok alapján hulladékégető műnek minősül ((3/2002. (II. 22.) KÖM Rendelet 2.§. d pont):
„hulladékégető mű (égetőmű): minden olyan – helyhez kötött vagy mobil – műszaki létesítmény és hozzátartozó felszerelés, amely a hulladékok, hulladékgázok égetésére létesült, vagy arra használják, és az égetéskor keletkező hőt hasznosítják vagy nem hasznosítják. Ide kell érteni a hulladék oxidációjával történő égetést és az egyéb termikus kezelési eljárásokat, például a pirolízist, az elgázosítást vagy a plazmaeljárásokat, amennyiben a kezelés során keletkező anyagokat azt követően elégetik.”

Az uniós jogharmonizáció miatt, az uniós jogban és így Szlovákiában is hulladékégető műnek minősül az ilyen üzem – hangsúlyozza legszennyezes.hu oldalon Szuhi Attila.

A Válaszúton Alapítvány szakértője kitért arra is, hogy a pirolízis üzemek kibocsátásai mind mennyiségben, mind minőségben hasonlítanak a hagyományos égetőkéhez. Az Európai Bizottság IPPC BAT referencia dokumentuma szerint:”a hulladék elgázosító és pirolízis üzemek levegőbe történő kibocsátásai hasonlóak a hagyományos égetőkéhez.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.