Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Május 15. 07:09, kedd | Külföld
Forrás: mno / MTI

Egy bűnöző sírjában keresték az elrabolt lányt

Egy bűnöző sírjában keresték az elrabolt lányt

Olaszország egyik mai napig megoldatlan rejtélyére kerestek választ a római alvilág egykori főnöke sírjának kinyitásával. A koporsóban a Vatikán alkalmazottjának 1983-ban elrabolt lányát, Emanuela Orlandit keresték.

Órákig tartott a Sant’Apollinare bazilika kriptájának kinyitása. A Róma központjában, vatikáni felségterületen található templomot és környékét lezárták, az újságírókat távol tartották. Az ügyészeken, a rendőrség helyszínelőin és orvosain kívül senki sem közelíthette meg a területet. Sajtóinformációk szerint az Enrico De Pedis feliratú, márványlappal lezárt sírban három egymásba helyezett koporsót találtak. A benne levő tetem egy férfié volt, valószínűleg De Pedisről van szó, de azonosítása a DNS-vizsgálat után lesz csak biztos. A vizsgálat után De Pedis földi maradványait egy római köztemetőben helyezik el. A kriptában semmilyen más tárgyat, fényképet nem találtak.

Elszállították a De Pedis sírjával szomszédos koporsókat is, csaknem kétszáz csontvázzal, amelyeknek többsége az utóbbi századokban került a kriptába. A templomnál nyilatkozó Pietro Orlandi elmondta, biztos volt benne, hogy testvére, Emanuela holttestét nem De Pedis sírjában rejtették el. „Itt volt az ideje a tisztázásnak. Most a Vatikánnak a többi titkot is fel kell fednie” – hangsúlyozta Orlandi nővére eltűnésének körülményeire utalva. Az 1990-ben utcai leszámolásban meggyilkolt De Pedis a hírhedt Magliana-banda római bűnszervezet vezére volt. A banda egykori tagjainak vallomásai szerint De Pedis rabolta el az 1983 júniusában eltűnt, akkor 15 éves Emanuela Orlandit. 2005-ben egy televíziós műsorba érkezett telefonhívás figyelmeztetett arra, hogy a hosszú rabság után meggyilkolt Emanuela holtteste került volna De Pedis koporsójába.

Bizonyítást soha nem nyert hatósági feltételezések szerint De Pedis szoros kapcsolatban állt a Vatikánnal, ezért helyezték sírját a vatikáni területen álló bazilikába. A lány eltűnése után az Orlandi családnak telefonáló névtelen összekötőt is az olasz titkosszolgálat egy magas rangú vatikáni személlyel azonosította. Mit tud a Vatikán De Pedisről és Emanuela elrablásáról? – erre vár választ a május 27-én a Szent Péter téren tüntetést szervező Orlandi család. Emanuelát két évvel a II. János Pál elleni merénylet után rabolták el. A terrorista Ali Agca a merénylettel hozta összefüggésbe a lány eltűnését, de pontos információkkal soha nem szolgált. Agca két évvel ezelőtt, Törökországban találkozott Pietro Orlandival, és azt mondta neki, hogy Emanuela még él.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.