Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2021. Február 12. 19:09, péntek | Életmód
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Egy eddig ismeretlen bolygó keringhet egy közeli csillag körül

Egy eddig ismeretlen bolygó keringhet egy közeli csillag körül

Egy eddig ismeretlen bolygó keringhet a Földhöz legközelebb található csillagok egyike körül - közölte egy nemzetközi szakemberekből álló kutatócsoport a Nature Communications című folyóiratban.

A kutatók a Naphoz legközelebbi csillagrendszer egyik tagja, az Alfa Centauri A csillag közelében észleltek egy fényes foltot, amelyre egyelőre csak bolygójelöltként hivatkoznak - olvasható a The Guardian című brit napilap online kiadásában.

"Észleltünk valamit. De ez lehet akár műszerhiba, vagy egy bolygó, vagy aszteroidák, vagy por" - mondta Pete Klupar, a Jurij Milner orosz milliárdos nevéhez kötődő Breakthrough Initiatives projekt vezető mérnöke.

A csillagászok az Európai Déli Obszervatórium (ESO) Chilében működő Nagyon Nagy Teleszkópjának (VLT) segítségével vizsgálták az Alfa Centauri A csillag környékét, bolygók után kutatva.

A szakemberek munkáját a teleszkóp új koronográfja segítette, amely kitakarva az Alfa Centauri fényét, megkönnyíti a keringő bolygók észlelését.

A csillagászok a 2019 májusában és júniusában végzett megfigyelésekkor észlelték a fényes foltot, amelyre nem találtak magyarázatot.

Amennyiben a további megfigyelések megerősítik a felfedezést, akkor ez lesz az első alkalom, hogy a kutatóknak sikerült közvetlenül lencsevégre kapniuk egy exobolygót egy közeli csillag körül.

"Sokak szerint ilyen csillagrendszerekben nem alakulhatnak ki bolygók, ez az egyik oka annak, hogy óvatosak vagyunk a bolygó kifejezés használatával. De ha tényleg egy planétával van dolgunk, akkor az nagyjából akkora lehet, mint a Neptunusz" - jegyezte meg a szakember.

A bolygó a csillag lakható övezetébe esne, ami azt jelenti, hogy a planéta felszínének egy részén a víz állandóan folyékony állapotban van, valamint, hogy a bolygó nagyjából egy évtized alatt kerüli meg csillagját.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.

2024. Április 14. 06:00, vasárnap | Életmód

MÁV: idén már tizenöt emberéletet követelt a figyelmetlenség és a szabályok megszegése

Tizenöt emberéletet követelt már idén a figyelmetlenség és a szabályok megszegése - közölte honlapján szombaton a MÁV, körültekintő közlekedésre kérve az utazókat.