Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2013. Október 15. 08:11, kedd | Helyi
Forrás: „Hogyan tovább Esztergom? Beszéljük meg együtt!” szervezők

Egyértelmű városstratégiára van szükség Esztergomban

Egyértelmű városstratégiára van szükség Esztergomban

Egyértelmű városstratégiára van szükség Esztergomban, mindezt a pénteken lezajló „Hogyan tovább Esztergom? Beszéljük meg együtt!” első rendezvényén gazdasági szakemberek állapították meg egyöntetűen a Balassa iskolában.

A „Hogyan tovább Esztergom? Beszéljük meg együtt!” rendezvénysorozat első témáját „Esztergom a gazdasági élet és a vállalkozások szempontjából” Heer Ádám moderálása mellett Gerendás Jánossal, a Magyar Nemzeti Bank igazgatójával és György Sándorral, a Lignokem Kft. ügyvezető igazgatójával vitatták meg az esten megjelent esztergomi és környékbeli polgárok. A közös beszélgetés konklúziójaként megállapították, hogy gazdasági szempontból is egyértelmű városstratégiára van szüksége Esztergomnak, mert a mostani helyzet elbizonytalanítja a vállalkozásokat.

Heer Ádám az est felvezetésében elmondta, hogy céljuk egy olyan esztergomi témákat feldolgozó, hiánypótló beszélgetős est útnak indítása, amelyen az aktuálpolitikai csörtéket félretéve tudják az adott témát kibeszélni, megvitatni a meghívott szakértőkkel és vendégekkel. Az adott témában mindig egy országosan ismert és egy -a témában otthonosan mozgó- helyi szakembert, vendéget hívnak majd meg. Az est célja, hogy ne csak megvitassák az éppen aktuális témakört, hanem a lehetséges megoldási javaslatokat is egy csokorba gyűjtsék.

A rendezvénysorozat felvezetése és távlati elképzelésinek ismertetése után az est vendégeinek bemutatásával folytatódott a beszélgetés; Gerendás János a bank szektorban kezdte gazdasági, pénzügyi pályafutását, ezután három éven keresztül a Nemzetgazdasági Minisztériumban dolgozott főosztályvezető, majd gazdaságtervezésért felelős helyettes államtitkár beosztásban, mielőtt a Magyar Nemzeti Bank monetáris politika és pénzpiac elemzési igazgatója lett volna. György Sándor 1991-től a döntően faiparral foglalkozó esztergomi Lignokem Kft. ügyvezető igazgatója, tulajdonosa.

„Hogyan tovább Esztergom? Beszéljük meg együtt!”

A téma körüljárása országos kitekintéssel indult. Többek között szóba került a Magyar Nemzeti Bank növekedési programjának vállalkozásokra gyakorolt pozitív hatása, a helyi szakképzés és a helyi gazdaság viszonya illetve, hogy hogyan alakult át kormányoldalról szemlélve az önkormányzati szektor gazdasági szempontból.

Az országos témákat követően az önkormányzat szerepét, kapcsolatát vizsgálták az esztergomi gazdasági élet és vállalkozások vetületében. Az est vendégei megállapították, hogy a helyi gazdasági élet szereplőinek és az önkormányzatnak szorosabbra kellene fűznie kapcsolatát. Az önkormányzatnak többször kellene kikérni a helyi kis- és nagyvállalkozók véleményét gazdasági témákban. György Sándor megemlítette, hogy egy önkormányzatnak elsődlegesen a helyi vállalkozókat kellene -a megfelelő törvényességi keretek között- megbízásokkal, munkával ellátni. Gerendás János szerint a legfontosabb egy város szempontjából, hogy legyen egy egyértelmű víziója, hogy milyen gazdasági úton szeretne haladni. A Nemzeti Bank igazgatója külön kiemelte, hogy az önkormányzatnak fokozottan kell foglalkoznia az ipari park infrastruktúrájának fejlesztésével.

Szóba került a közlekedés és a gazdaság kapcsolata, ami Esztergomban parázs témának számít. Megemlítették az Észak-Dél kereskedelmi útvonal tervét, a létesítendő teherkompot és a hamarosan megépülő gyorsforgalmi út gazdaságélénkítő szerepét. A civilben stratégiai marketing szakember Heer Ádám szerint Esztergom szempontjából történelmi jelentőségű lehet, ha megépülnek az említett beruházások és azok hasznával a város jól gazdálkodik, hiszen az eddigi részleges közlekedési elszigeteltségből nemzetközi gazdasági csomópont lehetne a királyváros. Ennek pozitív hatásai lehetnek, csak néhányat megemlítve: új logisztikai és termelő vállalatok, cégek Esztergomba költözése és az ezzel összefüggő munkahelyteremtés, infrastruktúrafejlesztés és iparűzési adó befizetések növekedése.

„Hogyan tovább Esztergom? Beszéljük meg együtt!”

A közös beszélgetés összegzéseként – a teljesség igénye nélkül - elmondható, hogy konkrét, előremutató és hosszútávú városstratégia nélkül a mostani bizonytalan helyzetben nem túl vonzó Esztergom a vállalkozók számára. Sajnos ez a felvetés a már itt működő helyi kis- és nagyvállalkozók szempontjából is érvényes. Továbbá újra kell szervezni az önkormányzat és a helyi gazdasági élet szereplőinek kapcsolatát.

Az est végén bemutatták a rendezvény főszervezőit: dr. Bacsa Györgyöt, a MOL Nyrt. ügyvezető igazgatóját; Koditek Pált, a Cathedrális Tours ügyvezető igazgatóját és Vajda Balázs termelési mérnököt, majd ismertették a „Hogyan tovább Esztergom?” következő témáját, ami -várhatóan november elején- Esztergom városképe és arculata lesz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT