Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2016. Április 02. 06:00, szombat | Helyi
Forrás: közlemény

Egyre több a szabadtéri tűz Esztergom térségében is

Egyre több a szabadtéri tűz Esztergom térségében is

Az elmúlt időszakban megnőtt a szabadtéri tüzek száma. Idén Komárom-Esztergom megyében a tűzoltók összesen 72 esetben, 46 hektárnyi területen avatkoztak be gaz, avar és nádas tűznél.

Ismét felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy a szabadtéri tűzesetek kapcsán a statisztikák azt mutatják, hogy az esetek többsége emberi gondatlanságra vezethető vissza. A tűzvédelmi szabályok megszegése esetén a szabálytalanságot elkövetővel szemben a katasztrófavédelmi kirendeltség 10 ezer – 3 millió forintig terjedő tűzvédelmi bírságot szab ki.

A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival:
• A szabadban meggyújtott tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül és minden esetben gondoskodjunk megfelelő mennyiségű oltóanyagról.
• Mindig legyen nálunk a tűz oltására alkalmas kézi szerszám, és csak akkora tüzet gyújtsunk, amekkorát folyamatosan felügyeletünk alatt tudunk tartani.
• Tájékozódjunk a várható időjárásról, mert a szél kedvez a tűz gyors továbbterjedésének.

A külterületen történő tűzgyújtást 2015. március 5. napját követően az illetékes katasztrófavédelmi kirendeltséggel engedélyeztetni kell. Az irányított égetés engedélyezésének eljárása általános hatósági eljárás, így illetékköteles. Egy kérelmen 10 hektáros vagy ennél kisebb terület égetése jelenthető be.

Belterületen történő égetés esetén, amennyiben bejelentés érkezik és a tűzoltó egységek kivonulnak akkor, ha a helyszínen lévő tűzoltó egység megállapítja, hogy a belterületi szabadtéri égetést más jogszabály, például önkormányzati rendelet nem engedélyezi, vagy az égetést nem a rendeletben meghatározott napon, időben végzik, fel kell szólítania az égetést végző személyt, illetve az ingatlan tulajdonosát, használóját az égetés azonnali befejezésére, a tűz eloltására. Ebben az esetben helyszíni bírság kiszabásának van helye az elkövetővel szemben. Ha nem került sor helyszíni bírság kiszabására, a katasztrófavédelmi kirendeltség hatósági ellenőrzés keretében megvizsgálja, hogy jogszabály engedélyezi-e az adott területen és időben a belterületi szabadtéri égetést. Amennyiben nem, megindítja az ügyféllel szemben a hatósági eljárást.

A kerti grillezés, sütögetés nem tartozik az égetés fogalma alá, azt tűzgyújtási tilalom esetén is szabad belterületen végezni, természetesen az általános biztonsági rendszabályok betartása mellett úgy, hogy a lakóközösség többi tagjának ne okozzunk kellemetlenséget.

Tűzgyújtási tilalom elrendelésekor az erdőkben, réteken a kijelölt tűzrakó helyeken is tilos a tűzgyújtás, melyre a kirándulóknak oda kell figyelniük. A tűzgyújtási tilalom elrendeléséről, annak hatályáról a katasztrófavédelem honlapján (www.komarom.katasztrofavedelem.hu), a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapján (www.nebih.gov.hu/szakteruletek/erdo - Tűzgyújtási tilalom térkép) lehet tájékozódni.

Katasztrófavédelem

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.