Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. December 02. 07:54, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Egyre több külföldi vendég látogat Magyarországra

Egyre több külföldi vendég látogat Magyarországra

A harmadik negyedévében folytatódott a külföldi látogatóforgalom egy éve tartó bővülése, miközben az érkezők tartózkodási ideje nem változott.

A hazánkba látogató külföldiek magyarországi fogyasztása – a látogatások számának élénkülésével ellentétben – csökkent.

A magyar lakosság külföldi utazásainak száma – az egynapos utazásoknak köszönhetően – tovább emelkedett, ugyanakkor összességében kevesebbet költött külföldi utazásra. Ezen folyamatok eredményeképpen az utasforgalmi egyenleg 3 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakában mérttől. Az első három negyedévben 32,3 millió külföldi látogató érkezett Magyarországra, 4 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában. Turizmusunk szezonális sajátosságaiból adódóan a külföldi látogatások a nyári hónapokra koncentrálódnak, a III. negyedévre tehető a teljes eddigi forgalom 46 százaléka. Az egy napra érkezők száma 2, a több napra érkezőké 8 százalékkal nőtt ezen összesített időszak alatt.

Az egy napra látogatások aránya a teljes látogatóforgalmon belül 75 százalék (24,3 millió látogatás) volt. Az utazók jelentős része – néhány órás tartózkodás után elhagyja Magyarországot. Az éjszakázás nélküli utak esetében a turisztikai céllal érkezők aránya viszonylag csekély. Az egy napra hazánkba látogatók 82%-a elsősorban a szomszédos országokból érkezett, de jelentős a cseh, illetve a lengyel látogatások aránya is. Turisztikai céllal legtöbben Ausztriából és Szlovákiából érkeztek.

A több napra látogatók száma 8,5 százalékkal emelkedett 2010 azonos időszakához mérten, ezen belül 7 százalékkal nőtt a turisztikai célú látogatások száma. A több napra érkező 8 millió látogató 85 százaléka turisztikai céllal érkezett, az átutazók aránya 8, a munkavégzés céljából érkezőké 4 százalék volt. A többnapos átutazók száma, jelentősen, 30 százalékkal nőtt, legnagyobb mértékben Németországból, Romániából és Ausztriából érkeztek.

A külföldiek összesen 77 millió napot töltöttek Magyarországon, ami 2 százalékkal több, mint 2010 első három negyedévében. A több napra érkező külföldiek átlagos tartózkodási ideje 6,6 nap, az utazások hossza 0,5 nappal rövidült.

A külföldi látogatók 2011 első kilenc hónapjában 910 milliárd forintot költöttek el termékekre és szolgáltatásokra. A több napra érkezők 673 milliárd forintot adtak ki az utazásuk során. A turisztikai motivációval érkezők kiadásainak aránya, 72 százalék – 651 milliárd forint – a látogatók összes kiadásain belül.

A Magyarországra látogató külföldiek kiadásainak fogyasztási szerkezete nem változott jelentős mértékben. Az egy napra látogatók kiadásaik 64 százalékát élelmiszerekre, s egyéb árucikkekre, a több napra látogatók kiadások 46 százalékát szállásra, vendéglátó-szolgáltatásokra, 7 százalékát gyógyászati és egészségmegőrzési szolgáltatásokra, 11 százalékát közlekedésre fordították.A megfigyelt időszakban a magyar állampolgárok 12,7 millió alkalommal utaztak külföldre, az összes utazás 40 százaléka a harmadik negyedévben valósult meg.


OrientPress Hírügynökség

Címkék: külföldi vendég

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére