Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Augusztus 05. 05:00, kedd | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Egyre több ukrán fedezi fel, hogy valójában szlovák

Egyre több ukrán fedezi fel, hogy valójában szlovák

Az ukrán katonai mobilizációs intézkedések nyomán egyre több ukrán állampolgár fedezi fel magában a szunnyadó szlovákot. A húsz és negyven év közötti férfiakat fenyegeti leginkább a behívás, de akár hatvan éveseket is katonai szolgálatba szólíthatnak.

Az Ukrajnában dúló háború miatt megindult behívás elől sokan próbálnak meg úgy elmenekülni, hogy nemzetiségi kisebbséghez tartozónak vallják magukat. Ekkor ugyanis az anyaországgal való kapcsolatfenntartás, vagy akár az állampolgárság felvétele is sokkal könnyebb.

A Sme napilapnak Ivan Latko, az ungvári szlovákok egyesületének elnöke megerősítette, hogy a kisebbség szervezetein keresztül egyre többen érdeklődnek, nem voltak-e őseik szlovákok. Aki ugyanis három generációval ezelőtti szlovák felmenőkkel rendelkezik, az határon túli szlovák státuszt szerezhet. A törvény úgy fogalmaz, hogy akinek legalább egy egyenesági felmenője szlovák, már kérelmezheti a státuszt. Ezzel pedig már jóval könnyebb Szlovákiába utazni.

Aki megszerzi a határon túli szlovák státuszát szerez, az utazást megkönnyítő többször felhasználható vízumot kaphat, illetve átmeneti lakhelyet is bejelenthet Szlovákiában, ami öt év tartózkodási engedélyt jelent. Ez utóbbi lehetővé teszi, hogy évekig a schengeni határokon belül éljen az illető.

A vízum egy átlagos ukrán számára 35 euróba kerül. A nyugdíjasok, a diákok, újságírók, vagy az EU polgárok közeli hozzátartozói azonban ingyenesen igényelhetik.

Ukrajnában hivatalosan nagyjából hétezer szlovák él, a kisebbségi szervezetek azonban 14 ezerre becsülik a számukat. 95 százalékuk Nyugat-Ukrajnában él.

'Itt ülünk és küldjük a prágai és pozsonyi levéltárakba a kérelmeket, keressük a három generációval ezelőtti felmenőket'- mondta Latko.

A szervezet vezetője a Sme napilapnak azt is elmondta, hogy szerinte sokakról, akik rajtuk keresztül keresik szlovák gyökereiket, bebizonyosodik, hogy tényleg szlovákok leszármazottai.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).