Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Június 06. 11:36, csütörtök | Helyi
Forrás: kormányhivatal / fotó: MTI

Egyre többen a gátakon a megyében

Egyre többen a gátakon a megyében

Egyre többen a gátakon Komárom-Esztergom megyében és újabb útlezárásokra kell számítani - tájékoztatott a megyei kormányhivatal.

A TURUL és a Palóc Mentőcsoport folyamatosan segítik a védekezést, valamint ma reggel elindult a Nyír Mentőcsoport is Komárom-Esztergom megyébe.

A dunai árvíz által veszélyeztetett bevásárló központok és tömegtartózkodásra alkalmas objektumok felmérését elvégezték. Az árvíz által veszélyeztetett területen befogadó helyek álnak rendelkezésre.

Tát belterületén az árvízi védekezési munkálatok folytatódtak, a gátak megerősítésével.

Komáromomban továbbra is a Honvédség végzi a védmű kiépítését, magasítását vízügyi szakirányítás mellett. A gátak gyalogos bejárása biztosított.

Almásfüzitőn a vasútállomásnál lévő depóniánál önkéntesekkel végzik a homokzsákok töltését. A figyelő szolgálat továbbra is működik.

Dunaalmáson továbbra is működik a figyelő szolgálat. Az Által-ér Dunaalmás felőli részén a partfalat homokzsákokkal erősítették meg.

Neszmélyen a Vízimolnár utcában befejeződött a gátmagasítás. A figyelőszolgálat továbbra is jelen van.

Árvízvédelmi készültségek: A Duna teljes megyei szakaszán rendkívüli árvízvédelmi készültség van elrendelve.

Hidrológiai helyzet: A Duna folyamatosan, óránként 3-3,5 cm-t árad.

Várható tetőzések:

Település Tetőzés várható ideje Várható vízszint maximum
Komárom 06.09.hajnali órák 819 cm (+ – 23 cm)
Esztergom 06.09.reggel 785 cm (+ – 23 cm)

Árvíz Komárom-Esztergom megyében

Árvízi helyzetértékelés:
védekezésben résztvevők létszáma: 734 fő
személyi állomány ellátása, pihentetése: valamennyi védekezésben jelenleg részt vevő személy ellátása és pihentetése biztosított
védekezésben résztvevő eszközállomány: 62 technikai eszköz
védekezés becsült költsége: jelenleg még nem áll rendelkezésre adat
veszélypontok (kritikus helyek) felsorolása, a probléma rövid ismertetése:
Süttő, Nyergesújfalu, Tát, Tokod-Tokodaltáró, Esztergom, Pilismarót, Lábatlan, Dömös, Komárom, Almásfüzitő, Dunaalmás, Neszmély településeken a meglevő védművek magassághiányosak, megerősítésük szükséges

II. Árvíz-védekezési tevékenység

Komárom-Esztergom megyében folyamatosan zajlanak a védekezés előkészítésével kapcsolatos munkálatok. A Megyei Védelmi Bizottság, a Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Vízügyi Igazgatóság megerősödött más megyékből érkezett szakemberekkel, ezen felül számos mentőszervezet is tevékenykedik a megyében. Folyamatosan érkeznek a felajánlások mind emberi erőforrás, mind technikai eszköz vonatkozásában. A megyében 11 közúton teljes, 2 útszakaszon félpályás útlezárás van érvényben. A vasúti közlekedés Komárom és Esztergom között szünetel, más pályaszakaszon sebességkorlátozás lett elrendelve.

A június 5-én délelőtt Hende Csaba honvédelmi miniszter megtekintette a védekezéssel érintett területet és a meglátogatta a védekezési munkákban segítséget nyújtó katonai állományt valamint a homokzsákokat töltő DEPO-kon dolgozó közerőt.

Délután Orbán Viktor, miniszterelnök tett látogatást a komáromi térségben, Bakondi György altábornagy, katasztrófavédelmi főigazgató, Czunyiné Bertalan Judit megyei kormánymegbízott és Molnár Attila komáromi polgármester társaságában.

Süttő településen a védekezési munkálatokat az éjszakára felfüggesztették, majd reggel 8.30-kor folytatták. Éjszakára 1 fő katasztrófavédelmi szakember tartott ügyeletet. A rendőrség további 2 fővel járőrözött a településen.

Nyergesújfalu: 0 órakor befejezték a munkálatokat. 24 m3 homokot használtak fel. Éjszakára egy fő katasztrófavédelmi szakember ügyeletet tartott. A rendőrség és polgárőrség 2-2 fővel járőrözött a településen.

Tát: A polgármesteri hivatal 4 fővel tart éjszakai ügyeletet. További változás a védekezésben nincs, a munkálatok folytatódnak.

Esztergom: Éjszakára a munkálatokat befejezték. A rendőrség 8 fővel, a polgárőrség 2 fővel biztosítja a helyszíneket.

Pilismarót: További 1500 homokzsák beépítése történt meg, melyhez 15 m3 homok használtak fel. A Palóc és Kőrös Mentőszervezet tovább végzi a munkálatokat. A helyszínen a Green Peace 7 fővel képviselteti magát, segítik a munkálatokat. A terület megvilágítására 3 db aggregátort alkalmaznak. A katasztrófavédelmi létszám az éjszaka folyamán 3 fő.

Dömös: A munkálatokat éjszakára befejezték, folytatás reggel 8:00 órától. A rendőrség 2 fővel folyamatos rendőri jelenlétet biztosít.

Árvíz Komárom-Esztergom megyében

Komárom: A Honvédség 165 katonával végzi, a véd mű kiépítését, magasítását vízügyi szakirányítás mellett. Komárom vasútállomáson lévő depóniánál a homokzsákok töltése folyamatos. 03.00 óráig 14.000 db homokzsákot töltöttek meg, mellyel 4640 méter hosszan 3 zsák szélesen és 5-6 zsák magasan, fóliázatlan védművet építenek. Az egész védművön a 2002-es vízszintet meghaladó töltésmagasítás történt. A védmű folyamatos felügyeletére a vízügy és a honvédség biztosít embereket, a gátak gyalogos bejárása biztosított, a helyszínen további 150 tonna homok áll rendelkezésre a további árvízi munkálatok zökkenőmentes végzéséhez.

Almásfüzitő: A vasútállomásnál lévő depóniánál homokzsákok töltését végzik a településen felállított erők, 12.000 zsák töltése történt meg. 170 tonna homok érkezett a helyszínre.

Dunaalmás: Figyelő szolgálat továbbra is működik 4 fővel. Az Által-ér Dunaalmás felőli részén a partfalat megerősítették homokzsákokkal. A helyszínre érkezett 5 fő tűzoltó Oroszlányból, akik az Oroszlányi ÖTP gépjárművéről fényárbocot szereltek a munkaterület megvilágítására.Az árvízvédelmi kapuk zárása 100%-os készültségben van. 1500 zsákot töltöttek meg 25 tonna homokkal és helyeztek ki az Által-érnél. 2 rendőr folyamatos járőrszolgálatot lát el az érintett területen.

Neszmély: A Vízimolnár utcában gátmagasítás befejeződött. A Polgármesteri Hivatalba megérkezett 120.000 zsák. A depóniákban a reggeli kezdéshez 250 tonna homokot készítettek elő. A figyelőszolgálat folyamatosan működik a védekezési szakaszon 4 fővel.

Komárom-Esztergom megyében a Duna áradása miatt lezárták

Komárom Rákóczi-rakpart (Erzsébet-hídtól az 1. számú főút kereszteződéséig)
11. számú főút – Esztergomtól a 117-es számú út kereszteződéséig tartó szakasza
10. számú főút – Almásfüzitő és Dunaalmás (Tatai kereszteződés) között
11325. számú út - Basaharc és a szobi rév között
11324. számú út – Pilismarót üdülőövezethez vezető út
11326. számú út – Esztergom, Nagy Duna Sétány (Mária Valéria-hídról a forgalmat egyből a belvárosba terelik a Táncsics utcán keresztül)
1011. számú út – Tát belterülete (117. számú főutat köti össze a 10. számú főúttal)
111. számú út Esztergom és Esztergom-Kertváros közötti része
11342. számú út Dunaalmás belterületén a Hajóállomáshoz vezető út
11343. számú út Dunaalmás belterületén
1119. számú út és Tát Malom utca kereszteződése

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.