Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Szeptember 06. 14:21, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

Egyre többen kerülnek fel a feketelistára

Egyre többen kerülnek fel a feketelistára

Jelentős mértékben romlott a lakosság fizetési morálja vagy törlesztési képessége a második negyedévben.

A rossz banki adósokat nyilvántartó feketelista és a nem fizetett adósadósság összege alapján három hónap alatt mintegy tizedével nőtt a hiteleiket nem törlesztő adósok száma – írja a Világgazdaság.

A Központi Hitelinformációs Rendszer legfrissebb, az április és június közötti időszakra vonatkozó adatsora szerint 784 ezerről 860 ezerre emelkedett azoknak a magánszemélyeknek a száma, akik legalább 90 napja a minimálbérnek megfelelő, vagy annál nagyobb összeggel tartoznak egy hitelintézetnek. Így 9,7 százalékkal nőtt a bankok feketelistáján szereplő, nem fizető adósok száma. A listán nyilvántartottak száma ennél kisebb mértékben nőtt, aminek az a magyarázata, hogy a rendszerben azok adatait is tárolják, akik korábban felkerültek a listára, de aztán utólag megfizették az esedékes tartozásaikat. Jelenleg az elmaradt törlesztések pótlása után egy évvel lehet lekerülni a listáról. A KHR adatait alátámasztja a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb összesítése is. A jegybanki adatok szerint a második negyedévben 801,5 milliárdról 912 milliárd forintra emelkedett a 90 napja nem törlesztett, tehát nem teljesítőnek számító lakossági adósság állománya. Ez ugyan 13,8 százalékos növekedést jelent, ám ennek egy részét a devizaalapú hitelek árfolyam-növekedés miatti felértékelődése okozta. A nem fizetett hitelek aránya viszont 10,55 százalékról 11,60 százalékra nőtt, ami 10 százalékos növekedésnek felel meg. Ez hasonló ahhoz az ütemhez, mint ahogy a bankok feketelistáján lévő le nem zárt elmaradást produkáló személyek száma nőtt.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: fekete lista

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.