Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2022. Március 21. 16:06, hétfő | PR
Forrás: (x)

Ehető termésű cserjék, gyerekbarát kertbe

Ehető termésű cserjék, gyerekbarát kertbe

Az ehető termésű cserjék, amellett hogy terméseikkel nagyon szépen díszítenek.

Jó választást jelentenek a kisgyerekes családok számára is, mivel nem kell attól tartani, hogy a hívogató színes bogyós termések esetleg mérgezést okoznának.

Ezek a nagyon hasznos növények jól illeszkednek a madárbarát kertekbe is, ágrendszerükkel kiváló búvó és fészkelő helyet jelentenek, terméseikkel pedig a madarak számára is táplálékul szolgálhatnak.

A továbbiakban röviden bemutatunk néhány ehető termésű díszcserjét, melyet olyan kertbe is bátran ültethetünk, amelyet kisgyerekek is használnak. További kertészeti tanácsaink a Maiotthon.hu weboldalon olvashatók!

Füge

A füge (Ficus carica) eredeti élőhelyén, a Földközi-tenger vidékén és Nyugat-Ázsiában kisebb fa, míg hazánkban jellemzően nagyméretű cserje, mely ízletes, mézédes termést hoz. Levélzetét nagyméretű, karéjos levelek alkotják, melyek rendkívül dekoratívak, ha nem hozna termést a növény, már emiatt megérné ültetni!

Védett, napos vagy világos helyen fejlődik legszebben, legjobban a déli fekvésű helyet kedveli. Tartósan száraz időszakokban meghálálja az öntözést, így megmaradnak gyümölcsei és nagyobbak is lesznek. A füge szaporítása, a gondozásához hasonlóan nem nehéz, dugványozással és sarjjal is történhet.

Fekete törpeberkenye

A fekete törpeberkenye (Aronia melanocarpa) Észak-Amerika keleti részéről származó, kb. 1-2 méteres magasságot elérő bokros növekedésű, íves ágrendszerű lombhullató cserje. Bogyója C-vitamint tartalmaz, dzsem, gyógytea, bor, dzsúsz készítésére, valamint joghurtok színezésére is használják.

A növény levélzetét szórt állású, ovális levelek alkotják, melyek ősszel narancsvörös árnyalatban játszanak. Kellemes illatú fehér virágai a tavasz második felében nyílnak. Fanyar ízű termése ősz közepére lesz igazán ízletes, bár már júliusban beérik.

Húsos som

A húsos som (Cornus mas) Európa szerte, így hazánkban is gyakori, kb. 5 méteres magasságot elérő, lassú növekedésű lombhullató cserje, mely sárga színű bogernyőben nyíló virágzatával, valamint ehető, magas C-vitamin tartalmú piros, egyes fajták esetében sárga színű termésével kertünk dísze lehet.

Virágai tavasz elején nyílnak, míg termései ősz elején érnek be. Méregzöld levelei kerekdedek, hegyesedő végűek, ősszel vöröseslila színben játszanak. A húsos som egy igazán ellenálló, egyszerűen nevelhető növény. Jól viseli a városi kedvezőtlen klímát, szennyezett levegőt, valamint a szárazságot is.

Kanadai fanyarka

A kanadai fanyarka vagy mézalmácska (Amelanchier canadensis) Észak-Amerika területén őshonos kb. 6-8 méter magas kisebb fa, vagy nagyobb cserje. Látványos növény, köszönhetően virágainak, lilás-kék, hamvas bogyós terméseinek, valamint őszi lombszínének.

Nagy tömegben nyíló, csillag alakú, fehér virágai, tavasszal díszítenek. Levélzetét tojásdad alakú, zöldszínű, kihajtáskor bronzos, ősszel narancssárga, és bordó színben játszó levelek alkotják.

Nyáron beérő termése emberi fogyasztásra is alkalmas és a madarak is nagyon szeretik. A termések ásványi anyagokban és vitaminokban is gazdagok.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos tanácsot adunk, további kertészkedéssel kapcsolatos ötleteinket a Mai Otthon Magazin, kertészkedés rovatában találod.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 09. 09:36, kedd | PR

Uralni a mezőnyt: Hogyan befolyásolják a sakk stratégiák a futballt

A sport világában a stratégia döntő szerepet játszik egy csapat sikerében. Míg a futball dinamikus és kiszámíthatatlan játék, a sportág mögött meghúzódó taktikai elvek közül sok a sakk világában gyökerezik.

2024. Április 05. 22:27, péntek | PR

Hogyan legyünk jó gazdik? – Ingyenes oktatóanyagok a kutyatartás kihívásaira

A mai modern világban, ahol a technológiai fejlődés és a gyors élettempó dominál, sokan keresnek menedéket és nyugalmat a természetben, illetve házi kedvencek társaságában.

2024. Április 05. 22:16, péntek | PR

Teljes energiafüggetlenség napelemekhez kapcsolható telepíthető áramfejlesztőkkel

Az energiaellátás fennakadásmentes biztosítása ma már alapvető igény, melynek érdekében a technológiai fejlődés és a környezettudatos gondolkodás egyre inkább összefonódik.