Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Szeptember 28. 08:21, hétfő | Helyi
Forrás: sajtóközlemény

Ehingeni segítség az esztergomi iskoláknak és a kórháznak

Ehingeni segítség az esztergomi iskoláknak és a kórháznak

Kedves, barátai hangulat jellemezte az Ehingen – Esztergom találkozót, melynek során a németországi küldöttség több támogatást adott át a királyvárosnak.

A szeptember 25-ei találkozót a városházán tartották, az érintettek – a német kisebbségi önkormányzat, a Montágh-iskola, a Gyakorló Iskola és a Vaszary Kolos Kórház képviselőivel együtt.

Romanek Etelka polgármester annak az örömének adott hangot Esztergom város önkormányzata nevében mondott köszöntőjében, hogy Ehingen rendszeresen gondot fordít az Esztergommal való testvérvárosi kapcsolatára, illetve, hogy minden alkalommal kitűnik, hogy a városnak adott támogatásai mögött alapos figyelem, szakmai hozzáértés és természetesen baráti szív van.

Az ehingeni delegáció tagjai, akik közül a többséget az Ehingen – Esztergom Baráti Társaság (EEBT) ehingeni tagsága adta, egy kiadós városnézést követően érkezett a Bottyán-palota nagytermébe. Wolf Brzoska, az EEBT elnöke, és az ehingeni testvérvárosi kapcsolatok referense, Baumann főpolgármester üdvözletét közvetítette Romanek Etelkának és elmondta, hogy a két várost a Duna, az egykori monarchia és a közös gondolkodásmód is összeköti. Wolf Brzoska, köszöntőjében azt is kiemelte, hogy Ehingen két, németül beszélő esztergomi városházi hivatalnokot hív meg az ehingeni városházára több hetes gyakorlatra, tapasztalatcserére.

A találkozón Esztergomnak nyújtandó további ehingeni támogatásról is szó esett. A német küldöttség vezetősége jelezte, hogy Ehingen szeretné felújítani a Kis-Duna sétánynál lévő Sissy-szobor megsérült talapzatát. Emellett, korábbi felmérések és a hosszú évek óta meglévő kapcsolat alapján az ehingeni Máltai Szeretetszolgálat a Vaszary Kolos Kórháznak matracok vásárlásához szükséges anyagi támogatást, egy magángyűjtés eredményeként a Montágh-iskolának eszközvásáráláshoz pénzt – egészen pontosan 552 eurót adta az ehingeniek.

Wolf Brzoska ezt követően elmondta,hogy a Gyakorló iskolának is hoztak támogatást, mégpedig különböző oktatási eszközöket, játékokat, valami pénzt, illetve ebből az intézményből is meghívnak két gyakorló tanárt Ehingenbe hívnak szakmai gyakorlatra, tapasztalatcserére. Az érintett intézményvezetők hálás köszönetüket fejezték ki az adományokért a német küldöttségnek, és arra is emlékeztettek, hogy az ehingeniekkel való testvérvárosi kapcsolat hosszú évekre nyúlik vissza, melynek során a németek időszakról-időszakra figyelemmel kísérték az esztergomi kórház illetve több oktatási intézmény nehéz helyzetét és rendszeresen jelentős támogatást adtak nekik.

A találkozó összefoglalójaként Romanek Etelka polgármester megköszönte az ehingeni küldöttségnek a német város Esztergomnak adott támogatásait, szívből jövő gesztusait. A polgármester ugyancsak köszönetét fejezte ki a Mezősi Mihály elnök vezette Német Nemzetiségi Önkormányzat tagjainak testvérvárosi kapcsolatokban kifejtett áldozatos munkáját.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT