Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Március 11. 13:01, kedd | Helyi

Életveszélyes lámpatestek Esztergomban - VIDEÓ

Életveszélyes lámpatestek Esztergomban - VIDEÓ

Megfelelő érintésvédelem nélküliek az Esztergomban a város által felszereltetett új LED-es lámpatestek. Figyelem! Életveszélyes lámpatestek! - közlemény

2013. őszén Esztergom Város Önkormányzata megrendelt kb. 500 db LED-es egységet a LED-VILL-TECH Kft-től. Az egységek behelyezését Esztergom Város Önkormányzata az EH-SZER Kft-től rendelte meg. Az EH-SZER szakemberei - a lámpatestek tulajdonosának (TIVI Kft. „fa”) engedélye nélkül – a lámpatest burájának leszerelését és eltávolítását követően behelyezték a LED-VILL-TECH Kft. által gyártott szerelő lapot.

Az új termékek forgalomba hozatala előtti vizsgálatokat végző bevizsgáló intézet elvégezte a LED-VILL-TECH Kft termékének szabvány szerinti vizsgálatát. A szakértő azt nyilatkozta: A LED-es egység behelyezésével egy új terméket hoztak létre, melynél a korábbi minősítés az új konstrukcióra már nem vonatkozik. Az új terméknek nincs minősítése, a megérinthető fémrészek földelése nem megfelelő,
az egység, és ezáltal a létrehozott új termék érintés védelme nem megfelelő a terméken szereplő IP66 jelzés félrevezető,!
Továbbá szakmailag, világítástechnikailag ez egy rendkívül rossz csere, a
100 W-os nátrium lámpatestek helyén a Led-esek 25% -os megvilágítást sem biztosítanak.

Egy várost sötétbe lehet borítani a szakszerűtlen világítás kialakításával is, ahogy azt a város vezetése most teszi, nemcsak kikapcsolással.
Az Önkormányzat műszaki szakértői tudják, hogy létrehoztak egy olyan új terméket, melynek felszerelése, forgalomba hozatala előtt több hónapig tartó sok millió forintot igénybe vevő vizsgálatokat kellett volna végeztetnie Esztergom Város Önkormányzatának, aki az új terméket létrehozta?!

A fenti terméket a forgalomból ki kell vonni, a felszerelt egységeket azonnal ki kell szereltetni, mielőtt még egy súlyos halálos baleset be nem következik az érintésvédelmi hiányosság miatt.

Az önkormányzat talán enyhíthetné a bajt, ha nem várná meg a hatóság felszólítását, bírságot (a lakók pénzéből), hanem saját hatáskörben intézkedne, és leszereltetné a súlyos hibákkal bíró egységeket. A leszerelés több millió Ft-os költségét nem lehet elkerülni, de a bírságot talán igen!

A Világítástechnikai Társaság honlapján ( www.vilagitas.org ), már régen olvasható az, hogy az Esztergom Város által elvégeztetett átalakítás szakszerű elvégzése esetén mi lett volna a teendő.

Részletes kifejtés

A TIVI Kft. 2005.-ben közbeszerzési eljáráson pályázatot nyert többek közt Esztergom Város közvilágítás korszerűsítésre. Az eredményes pályázat megnyerését követően 12 évre szóló Koncessziós Közvilágítás Szolgáltatási Szerződést kötött, majd a cégcsoportban gyártott lámpatestek kerültek felszerelésre. A lámpatesteket a használatba vételhez szükséges engedéllyel rendelkeznek.

Ismereteink szerint 2013. őszén Esztergom Város Önkormányzata megrendelt kb. 500 db LED-es egységet a LED-VILL-TECH Kft-től. Az egységek behelyezését Esztergom Város Önkormányzata az EH-SZER Kft-től rendelte meg. Az EH-SZER szakemberei - a tulajdonos TIVI Kft. „fa” engedélye nélkül – a lámpatest burájának leszerelését és eltávolítását követően behelyezték a LED-VILL-TECH Kft. által gyártott szerelő lapot. A szabálytalan formájú lámpatestünkhöz méretben illeszkedő (!!) egységek behelyezése véleményünk szerint több mint aggályos, ezért kikértük egy bevizsgáló intézet szakértőinek véleményét.

Az egyik ilyen termék behelyezését egy partner szakember látta, de az egység behelyezését követően a szerelést végző szakemberek elhagyták a lámpatestet, és nem volt látható, hogy elvégeztek volna érintésvédelmi mérést az új egység behelyezését követően. A bevizsgáló intézet elvégezte a termék szabvány szerinti vizsgálatát, és a kérdéseinkre a választ a vizsgáló mérnök, az intézet szakértője adta meg.

A bevizsgáló intézet vizsgálati jegyzőkönyvből, a mellé küldött e-mailből és a szóbeli kiegészítésekből összefoglalva az alábbi következtetések vonhatók le.
1. A korábbi, évekkel ezelőtt 2006-ban felszerelt lámpatestekbe jelentős mennyiségű alkatrész, és a búra eltávolítását követően (mely bizonyítottan IP66 védettségű terméket alkotott) egy új egységet, helyeztek bele a megmaradt (villanyoszlopon lévő) lámpatest házba a helyszínen kosaras autóból. Ezzel egy új terméket hoztak létre, melynél a korábbi minősítés az új konstrukcióra már nem vonatkozik.

2. A korábbi lámpatest minősítése nem él az új termékben! A bevizsgáló intézet véleménye szerint tehát
a. Az új terméknek nincs minősítése.
b. A minősítés nélküli termékből került 500 db felszerelésre Esztergomban. További több ezer db ilyen minősítés nélküli termék létrehozására, felszerelésére készülnek.

3. A termékben elhelyezett termékismertetőn szereplő jelek, jelzések vonatkozásában
a. A behelyezett egység lámpatest ház nélkül került forgalomba, a gyártó által eladásra, így a terméken szereplő IP66 jelzés félrevezető. Az „F” jel már nem használatos

4. Érintésvédelmi szabványossági szempontból, élet- és balesetvédelmi szempontból az egység illetve a létrehozott új termék érintés védelme nem megfelelő! Kiemelt tekintettel arra a lényeges különbségre, hogy a szerelvénylap teljes fém felülete a homlokzaton megjelenik, és elérhetővé válik, míg a korábbi fém szerelvénylapot a műanyag bura teljes egészében eltakarta. A homlok felületen megjelenő fémlap nincs megfelelő érintésvédelemmel ellátva, ezért élet és balesetveszélyesnek szokás az ilyen terméket minősíteni.

5. Szabad-e egyáltalán a fent leírt módon ezeket az egységeket több száz, esetleg több ezer lámpatestbe behelyezni és így kereskedelmi forgalomban lévő termékként használni, akár az eredeti gyártó tudta, hozzájárulása nélkül? Kérdésünkre a minősítő intézet azt jelezte, hogy „biztonságtechnikai szempontból erősen aggályos az eredeti lámpatest ilyen módon történő átalakítása és használata. Ennek mérlegelése a megfelelő hatóságok feladata.”

6. Szabad-e használni nagyobb volumenben ezen berendezéseket?

7. Amennyiben a létrehozott „új termékek” nem felelnek meg az előírásoknak, vagy nem használhatók, akkor mi a teendő? Kérdésünkre azt a választ kaptuk, hogy Minden esetben az átalakítást végző, illetve az átalakításra utasítást adó személyt terheli a felelősség.

A Világítástechnikai Társaság honlapján (www.vilagitas.org), már régen olvasható az, hogy egy lámpatest különböző mértékű átalakítása esetén hogyan kell eljárni. A honlapon elolvasható, hogy az Esztergom Város által elvégeztetett átalakítás szakszerű elvégzése esetén mi lett volna a teendő,

A bevizsgáló intézet vizsgálati jegyzőkönyve, valamint a mellékelt e-mailben közöltek alapján több dolgot is problémásnak látunk:
A. A LED-VILL-TECH Kft. által gyártott, és forgalomba hozott egység vonatkozásában
a. A bevizsgáló intézet szerint a LED-VILL-TECH Kft. által gyártott és értékesített terméknél a megérinthető fémrészek földelése nem megfelelő, tehát a termék nincs megfelelő érintésvédelemmel ellátva.
b. A terméken elhelyezett termékazonosító IP66 adat megtévesztő adatot tartalmaz.
c. A termékazonosító címke rendkívüli módon hasonlít az általunk jogosan használt címkéhez, a gyártó és a terméknév kivételével.
d. Kérdéses, hogy a címke, valamint a CE jel használata jogos-e a fent jelzett súlyos hibákra való?
B. A létrehozott új termék vonatkozásában
a. A cégünk által gyártott és 8 éve üzemelő lámpatestből egyes alkatrészek kiszerelése után, egy más gyártó által jelen időben gyártott egységek behelyezését követően létrehozásra került egy új termék, az új terméknek nincs minősítése, ráadásul a behelyezett termék érintésvédelme nem megfelelő.
b. A régi lámpatestek jelenlegi elhelyezési pontján, a közvilágítási oszlopokon, kandelábereken 8-10 m magasságban történt a csere a gyorscsatlakozó csatlakoztatásával, a lámpatesten lévő IP66 védettséget biztosító búra leszerelésével, a békazárak bezárásával. Esztergom Önkormányzata, mint a ház nélküli elektromos egység megvásárlója, és az egységek behelyezését megrendelő adta az utasítást, az EH-SZER Kft. villanyszerelői pedig behelyezték az egységet, és létrejött egy új termék.
c. Az így létrehozott új terméknél, a bevizsgáló intézet szakértője szerint a korábbi minősítés az új konstrukcióra már nem vonatkozik, így nincsenek meg ezen új termék forgalomba hozatalhoz szükséges engedélyei, ráadásul az előlap nem rendelkezik megfelelő érintésvédelemmel.
C. Világítástechnikai szakmai szempontból a Főúton, vagy a gyűjtőúton (Főldműves út) az úttest melletti oszlopokon lévő korábbi 100W Na fényforrású(fényáram kb.10.000 lumen) lámpatestekbe olyan egységek kerültek behelyezésre, melyekben 18 db LED van elhelyezve, ezek össz. fényárama kb. 2000 lumen. Fénytechnikai szempontból ez nem megfelelő csere. Nem felel meg sem az útmegvilágítás elvárásainak, sem a korábbi lámpatest által létrehozott megvilágításnak, sőt ahhoz képest az átlagos megvilágítás lényegesen kisebb, a 25%-ot sem éri el. Ezek méréssel ellenőrzött adatok. Így a főúton, vagy gyűjtő úton közlekedők közlekedésbiztonsági szempontból veszélyeztetettek a nem megfelelő szakszerűtlen megvilágítás miatt.
a. Egy várost sötétbe lehet borítani a szakszerűtlen világítás kialakításával is, ahogy azt a város vezetése most teszi, nemcsak kikapcsolással. Szakmailag, világítástechnikailag ez itt egy rendkívül rossz csere.
b. Az semmiképpen sem nevezhető racionalizálásnak, ha a költségek 78%-kal csökkennek, de a megvilágítás mértéke ugyancsak 78%-kal csökken az úttesten, mégha ezt LED-es lámpatestekkel érik el, akkor sem! lásd.: Földműves utca.
c. Az így kialakított „új lámpatestek” által létrehozott megvilágítás nem közvilágítási célú fénytechnika miatt a lámpatestek mögötti teret ugyanúgy, vagy jobban világítja meg, mint az úttestet. Ez a fénytechnika pedig jelen formában közvilágítási célra biztosan nem megfelelő. (pl. a Földműves utcán elhelyezett ilyen lámpatestek a Kopácsi úttól a városból kifelé). Amennyiben ezen egységeket csak minden második oszlopra helyezik fel, úgy az egyenletes megvilágítás helyett, nagy kontrasztú sötét-világos-sötét-világos megvilágítási kép jön létre, ami a gépkocsivezetők szempontjából az úttesten közlekedők felismerhetőségét rendkívül lerontja, így a balesetveszélyt rendkívüli módon növeli.
d. Az Önkormányzat műszaki szakértői tudják, hogy létrehoztak olyan új terméket, melynek felszerelése, forgalomba hozatala előtt több hónapig tartó sok millió forintot igénybe vevő vizsgálatokat kellett volna végeztetnie Esztergom Város Önkormányzatának?!
D. Az eredeti lámpatest gyártót fentiek több okból is hátrányosan érintik:
a. A létrehozott új lámpatest miután továbbra is az eredetileg gyártott és felszerelt házban működik, egy külső szemlélő számára – aki nem ismeri a valós helyzetet - azt a látszatot kelti, mintha ez az eredeti gyártó terméke lenne, és a létrehozott új termék rossz paraméterét is az eredeti gyártóval azonosíthatják. Hátrányos piaci megítélést eredményezhet ez az eredeti gyártóra, mely ellen nincs módunk védekezni.
b. A fentiekben leírt súlyos gyártási, műszaki hibák miatt is ez számunkra rendkívül hátrányos, illetve ha folyamatában fenn maradnak, akkor hátrányos lenne. Nincs megfelelő érintésvédelem, rossz fénytechnika, a termék úttest megvilágítás szempontjából rossz termék kiválasztás fénytechnikai megvilágítás szerint.
c. Semmiképpen sem szeretnénk, ha mint gyártót bennünket azonosítanának a fenti hibás termék gyártójaként.
d. Az is rendkívül hátrányos lenne számunkra, hogy az érintésvédelmi hibák miatt esetlegesen (pl. szerelés vagy javítás közben) bekövetkező súlyos, vagy halálos balesetért bennünket azonosítanának a termék gyártójaként, és pl. a médiában olyan hír jelenne meg, hogy az eredeti gyártó terméke súlyos balesetet okozott. Ezzel ugyanis súlyos piaci hátrányt szenvednénk a jelenlegi nehéz piaci és gazdasági körülmények között, számunkra ez nem megengedhető.
E. A fentiekben jelzett súlyos hibákra való tekintettel kértük a hatóságok sürgős intézkedésüket.
a. Véleményem szerint a fenti terméket a forgalomból ki kell vonni, a felszerelt egységeket azonnal ki kell szereltetni, mielőtt még egy súlyos halálos baleset be nem következik az érintésvédelmi hiányosság miatt.
b. Valamint a jelen vagy hasonló termék piaci forgalmazását azonnal le kell állítani az érintésvédelem nélküli szerelvénylap miatt. A súlyos hibát a bevizsgáló intézet mint szakértő cég szakvéleménye részletesen taglalja.

Ez már egy második indok a birtokvédelem mellett arra, hogy a nevezett LED-es egységek leszerelésre kerüljenek. Talán ez segít meghozni a helyes döntést a Városvezetésnek.
Az önkormányzat talán enyhíthetné a bajt, ha nem várná meg a hatóság felszólítását, bírságot (a lakók pénzéből), hanem saját hatáskörben intézkedne, és leszereltetné a súlyos hibákkal bíró egységeket. A leszerelés több millió Ft-os költségét nem lehet elkerülni, de a bírságot talán igen!

Utóirat:

A Világítástechnikai Társaság honlapján (www.vilagitas.org), részletesen olvasható az, hogy az Esztergom Város által elvégeztetett átalakítás szakszerű elvégzése esetén mi lett volna a teendő. Ebből néhány rövid idézet

Lámpatest korszerűsítés és a CE megfelelőség kérdései

… Előfordulnak olyan átalakítások is, amelyekkel már gyakorlatilag teljesen új terméket hozunk létre. Ilyen esetekben a komplett megfelelőség értékelési eljárást újra el kell végezni. A leggyakoribb példa erre, mikor egy hagyományos fényforrással működő lámpatestet, korszerű LED fényforrásokkal szerelnek fel. …
… A felelősség minden esetben az átalakítást végző vagy az átalakításra utasítást adó (jogi) személyé. Szakszerűtlen átalakítással komoly zavarokat vihetünk a villamos hálózatba, vagyoni kárt, rosszabb esetben személyi sérülést is okozhat a helytelenül módosított lámpatest.

Tájékoztatom Önöket továbbá arról, hogy az Esztergomi közvilágítás témában kialakult helyzetről, eszközökről a Körzeti TV Esztergom készített egy riportot, melyben Kondor Katalin faggatott fenti témában.

Tisztelettel:

Drága Bálint

TIVI Kft. tulajdonosi képviselő

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 18:36, csütörtök | Helyi

Elindult a "piskóta" körforgalom építése Esztergomban

Április 30-án indult a Dobogókői út – Petőfi Sándor út – Terézia utca – Kálvária út kereszteződésénél a körforgalom építése.

2024. Május 02. 18:34, csütörtök | Helyi

Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny

2024. május 18-19-én kerül megrendezésre a Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny.

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.