Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. December 20. 13:45, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Elfogadták a köznevelési és törvényt, megszűnt a rokkantnyugdíj

Elfogadták a köznevelési és törvényt, megszűnt a rokkantnyugdíj

Az Országgyűlés elfogadta az új köznevelési törvényt, amelynek értelmében minden iskola állami fenntartású lesz, az önkormányzatok működtetésre szerződhetnek vissza.

A jogszabály három éves kortól teszi kötelezővé az óvodába járást, a tankötelezettség korhatárát ugyanakkor 18 évről tizenhatra csökkenti, emellett választható oktatási formaként meghatározza az egész napos iskola feltételeit is. A tanulók a jövőben csak ötven óra közösségi munka után vehetik kézhez érettségi bizonyítványukat.

Törvény rendelkezhet az utcán vagy szórakozóhelyen éjszakázó gyerekek felügyeletéről is. Az Országgyűlés többsége támogatta, hogy a családvédelmi törvényben rögzítsék: a szülők kötelessége - külön jogszabályban foglaltak szerint - gondoskodni kiskorú gyermekük felügyeletéről, ha az éjszaka közterületen vagy szórakozóhelyen tartózkodik.Ennek kimondását a parlament ifjúsági bizottsága javasolta, arra hivatkozva, hogy a közterületen, illetve szórakozóhelyen éjszaka felügyelet nélkül eltöltött időben 'számos gyermek válik bűncselekmény áldozatává vagy elkövetőjévé'. A családvédelmi törvényről várhatóan következő ülésén dönt a parlament.

Az Országgyűlés elfogadta a rokkantellátás átalakításáról szóló törvényt is. A megváltozott munkaképességűek a következő évtől két típusú ellátást kaphatnak: rehabilitációsat vagy rokkantságit. Rokkantsági nyugdíjat a jövőben nem állapítanak meg. A ma rokkantsági nyugdíjban részesülők közül a nyugdíjkorhatárt már betöltöttek változatlan mértékben kapnak nyugdíjat - írja a Népszava. Az I. és II. rokkantsági csoportba tartozók, valamint a III. csoportba soroltak közül az öregségi nyugdíjkorhatárt öt éven belül betöltők nem nyugdíjat, hanem rokkantsági ellátást kapnak a jövőben. Azokat a most rokkantsági nyugdíjban, átmeneti járadékban, rendszeres szociális járadékban részesülőket, akik az eddig felsoroltak közül egyik körbe sem tartoznak, felülvizsgálatra hívják majd.

Akinél azt állapítják meg, hogy a foglalkozási rehabilitációja nem javasolt, a továbbiakban is a felülvizsgálat előtti mértékben kapja majd a rokkantsági ellátását. De ha a komplex felülvizsgálaton a beteg foglalkoztatási rehabilitációját javasolják, a jövőben csak rehabilitációs ellátást kaphat, ami a rehabilitáció időtartamára, de legfeljebb három évig jár. Azt nem tudni, mi alapján születik meg az 'ítélet'.

A jelenleg 40-50 százalékban egészségkárosodottak egységesen 28 ezer 720 forintra számíthat januártól. Azok pedig, akik 50-70 százalékos egészségkárosodottak, 57 ezer 440 forintra lesznek jogosultak. Akiknek foglalkoztathatósága rehabilitációval helyreállítható, a megrokkanás előtti átlagjövedelem 35 százalékát kaphatják.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: országgyűlés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.