Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2017. Szeptember 01. 07:20, péntek | Külföld
Forrás: Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti:

Elképesztő károkat okozott Harves Amerikában

Elképesztő károkat okozott Harves Amerikában

Az amerikai kormány több mint százmillió dollárt (26 milliárd forint) biztosít a Harvey viharban tönkrement utak és repülőterek helyreállítására - jelentette be Texasban Elaine Chao amerikai közlekedési miniszter.

Mike Pence amerikai alelnök és a szövetségi kormány négy tagja csütörtökön Texas több településén tett látogatást, és helyi idő szerint a kora esti órákban Corpus Christiben tartott sajtóértekezletet.

Elaine Chao a sajtóértekezleten jelentette be, hogy aláírta azt a miniszteri rendeletet, mely lehetővé teszi, hogy 25 szövetségi államból üzemanyagot szállítsanak majd a vihar sújtotta térségbe.

Mike Pence alelnök személyes benyomásairól számolt be, mint mondta, a pusztítás mélyen megrendítette, a texasiak kitartása pedig meghatotta. Megerősítette, hogy a Fehér Ház támogatni fogja a Harvey áldozatait. Az alelnök közölte azt is, hogy eddig már több mint 310 ezren jelezték az interneten, hogy szükségük van a szövetségi segélyekre. Pence leszögezte: a kormány arra számít, hogy a törvényhozók "a lehető leggyorsabban" döntenek a katasztrófa sújtotta területek és lakóik megsegítéséről.

Greg Abbott texasi republikánus kormányzó a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a mentés gyorsan, zökkenőmentesen zajlik.

Louisiana állam demokrata párti kormányzója, John Bel Edwards a CNN hírtelevíziónak adott interjújában kiválónak nevezte a kormány gyors és hatékony döntéseit, kiemelve Donald Trump gyors reagálását a tragikus helyzetre.

Közben a viharzóna változatlanul keleti irányba mozog. Texas keleti megyéiben és a Mexikói-öböl menti vidékeken kötelező evakuálást rendeltek el. A louisianai New Orleansban élők attól tartanak, hogy megismétlődhet a 2005-ös Katrina hurrikán pusztítása. Akkor a nagy esőzés nyomán a város fölött lévő Pontchartrain-tó gátjai átszakadtak és a víz elborította a várost.

Csütörtökön az amerikai hadsereg tízezer katonája érkezett a mentőegységek segítségére. A helyszíni tudósítások riasztó képeket mutatnak, szívszorító történetekről szólnak. Megmentéséig egy hároméves kislány édesanyja vízfelszínen lebegő holttestébe kapaszkodott, az egyik idősotthon lakói pedig a szobáikban, derékig vízben ülve várták a mentőket. A katasztrófa-elhárítási hivatal (FEMA) munkatársai házról házra járnak, hogy segítségre várók és eltűntek után kutassanak.

Az egészségügyi hatóságok járványveszélyre hívják fel a figyelmet, és arra intenek, hogy forralás nélkül még a csapvizet se igya senki. A 118 ezer lakosú Beaumontban egyáltalán nincs csapvíz.

Az előrejelzések szerint a Harvey még szombaton is a térségben pusztít majd. Közben jelezték, hogy az Atlanti-óceán fölött új hurrikán, az Irma kavarog. Jelenleg 170 kilométer/órás széllel az óceán fölött jár és akár négyes erősségű hurrikánná is alakulhat. Várhatóan a jövő hét második felében éri el az Egyesült Államok keleti partvidékét.

Címkék: amerika, harvey, kér, vihar

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése