Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2019. Augusztus 12. 05:00, hétfő | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu

Elképesztően sok a baleset Esztergom térségében – Miért?

Elképesztően sok a baleset Esztergom térségében – Miért?

Romlott Esztergom térségének baleseti statisztikája.

Növekedett a személyi sérüléssel járó balesetek száma 2018-ban 2017-hez képest. Összesen 76 ilyen eset történt, az előző év 72 balesetéhez képest. Ez 5,55 százalékos növekedés – derült ki az esztergomi rendőrség nemrég közölt statisztikájából.

A halálos balesetek száma ráadásul jelentősen nőtt Esztergom közigazgatási területén. Míg 2017-ben egyetlen egy végzetes tragédia történt, addig 2018-ban 7.
A súlyos sérüléssel járó balesetek száma is emelkedett. 2017-ben 25 súlyos ilyennél intézkedtek a rendőrök, míg 2018-ban 30. Ugyanakkor könnyű sérüléssel járó baleset a 2017-ben 46 volt szemben a 2018-as 39-cel.

Az elmúlt egy hónap balesetei:

Megint baleset történt a táti úton

Mérgező anyagot szállító kamion ütközött a Táti úton - FOTÓK

Baleset történt a Prímás-szigeten

Motoros baleset történt Esztergomban

Három autó ütközött Nyerges és Tát között

Árokba csapódott egy kocsi Leányváron

Motoros baleset történt és megint azon az úton

Baleset történt Bajnánál

Két motoros baleset is történt - FOTÓK

Miért?

Az okok sok esetben rendkívül összetettek. Közlekedésbiztonsági szakemberek szerint a legtöbb autóval elszenvedett baleset oka a hirtelen fékezés és az indokolatlan sebességváltoztatás, de emellett gyakori probléma a nem megfelelő sebesség választása.

Ezenfelül az elegendő követési távolság és az elsőbbségadás megadásának hiánya is vezető baleseti statisztikai mutató. Sokszor azonban ittas vezetés miatt történik tragédia. Ugyan tavaly némileg csökkent az ittas állapotban okozott balesetek száma, az ittas vezetés továbbra is kiemelt baleseti kockázati tényező a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint.

A szabálytalanságok mellett azonban leginkább a figyelmetlenség, a türelmetlenség és a merészség miatt történnek balesetek – állítják a szakértők. Hangsúlyozva, hogy mindezeken alapvetően csak a közlekedők tudnak változtatni. Koncentráció, türelem, szabálykövetés, magunkra és másokra való figyelem – egyebek közt ezek a járművezetés alapszabályai, amit sokan gyakran rutinnal helyettesítenek.

Rendőrség is hangsúlyozza mindezeket, és folyamatosan balesetmegelőzési kampányokkal, figyelemfelhívással, preventív sebességellenőrzésekkel is próbálja csökkenteni a balesetek számát. Utóbbira a héten kiemelt figyelmet fordítanak az egyenruhások.

illusztrációk: police.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT