Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2021. Április 30. 07:21, péntek | Helyi
Forrás: Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat

Elkészült a határon átnyúló, Esztergomot is érintő kerékpáros zarándokút

Elkészült a határon átnyúló, Esztergomot is érintő kerékpáros zarándokút

Négy - szlovákiai és magyar - megye együttműködésében megvalósított SacraVelo - Határon átnyúló kerékpáros zarándokutak hálózata a Duna térségében című projekt záró rendezvényét tartották meg kedden.

A szlovákiai Nagyszombat megye szervezésében megtartott esemény a járványhelyzetre való tekintettel online térben zajlott, csaknem száz résztvevővel. A rendezvényen bemutatták a projekt fizikai eredményeit: az útirány jelző táblákkal kijelölt, közel 1000 km hosszan kerékpározásra alkalmas hálózatot, az érintett településeken elhelyezett pihenőhelyeket, valamint a kerékpáros zarándokút hálózat önálló weboldalát (www.sacravelo.eu) és az onnan letölthető mobil applikációt.

Ezen kívül előadások hangzottak el a különböző zarándokutak (Mária út, Szent Márton út) jelenlegi működéséről, a zarándoklatok hagyományáról és jövőjéről, és szó esett a SacraVelo lehetséges további fejlesztéséről is. Az előadók között volt Popovics György, a Komárom-Esztergom megyei közgyűlés elnöke és Romanek Etelka alelnök is. Előadásaik és az utat népszerűsítő imázsfilm megtekinthetők a Mimegyénk nevű YouTube csatornán, s a napokban folyamatosan megjelennek a megyei önkormányzat Facebook oldalán is.

A kerékpáros zarándokokat megyénkben 241 km hosszan, 38 település közigazgatási területét érintően vezeti útbaigazító táblarendszer, és valamennyi településen pihenőhely várja, melyeket szintén a projekt keretében telepítettek. Az útvonal a szakrális értékeken túl feltárja a terület gazdag kulturális és természeti örökségét is.


A projekt az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében az Európai Unió támogatásával valósult meg.

Fotók:Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat/ Facebook

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.