Városlista
2021. január 21, csütörtök - Ágnes

Hírek

2021. Január 12. 12:18, kedd | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu

Elkezdődött a kormoránok gyérítése a Dunán

Elkezdődött a kormoránok gyérítése a Dunán

Száz madár tervezett kilövésével kezdte meg a kormoránok gyérítését a kezelésében lévő Duna menti horgászvizeken Komárom-Esztergom Megyei Horgászegyesületek Szövetsége.

A csapatostól megjelenő madarak rendkívül nagy kárt okoznak a halállomány elfogyasztásával és megsebesítésével - olvasható a közleményben.

A szövetség szakmai igazgatója elmondta, a téli időszakban közel 2000 kormorán zsákmányolja folyamatosan a halat a Dunából. Egy madár az életben maradáshoz fél-egy kiló halat is megeszik, az átlaggal számolva a megyében telelő madarak a folyóból 1500 kiló halat zsákmányolnak minden itt töltött napon. Az ellenük való védekezés elengedhetetlen a jövő halállományának védelme, megtartása és növelése érdekében.

Másfél-két percet bírnak ki a víz alatt, aktív úszással, cikázva üldözik a halakat. Ha többen vannak, csapatban vadásznak. Képesek arra, hogy a halakat egy-egy öbölbe tereljék és kiegyék őket a vízből. Közel sem halásznak száz százalékos hatékonysággal, ezért rengeteg sebzett hal marad utánuk, a kampós csőrvég okozta borzalmas sérülésekkel.A kormorán, vagy kárókatona egy régebbi korszákból fennmaradt madárfaj. Tollát nem tudja vízhatlanná tenni, testének melegével fűti magát, ehhez viszont folyamatosan ennie kell. Előszeretettel fogyasztja a védett fajok közül a selymes durbincsot, a magyar bucót és a német bucót. Ezeket a fajokat nem lehet pótolni, mert nincsenek tenyésztésben, hiányuk ökológiai katasztrófához vezethet.

A horgászoknak, illetve a velük együttműködő vadászoknak nem célja kiirtani a kormoránt, viszont kártételük miatt szükséges az állomány nagyságának szabályozása. Azonban ez nem könnyű, mert az eszes madár nagyon hamar kiismeri az ember szokásait, például a puskával érkezők elől elmenekül - ismertette Schmidt-Kovács Bence.

Forrás: KEMHESZ
Fotók: KEMHESZ és Sinkó Lajos - Győri Fotóklub

Címkék: duna, gyérítés, kormorán


Ezek érdekelhetnek még

2021. Január 21. 10:05, csütörtök | Helyi

Felborult egy autó Bajna határában

Újabb baleset történt térségünkben.

2021. Január 21. 05:47, csütörtök | Helyi

Gyere hozzánk bringa szervizesnek vagy egyedi kerékpár szerelőnek!

Az esztergomi Neuzer Kft., munkatársakat keres az esztergomi mintaboltjában található kerékpár szakszervizbe, valamint szintén esztergomi ipari parki gyártóbázisára, egyedi és minta szerelő munkakörbe.

2021. Január 20. 17:48, szerda | Helyi

Rendszámuk részlete buktatta le a teraszajtós bandát

Rendszámtöredék volt az első nyom, amelyen az esztergomi zsaruk elindultak, hogy aztán más megyei rendőr-főkapitányságokkal együttműködve közel hatvan betörés tetteseire bukkanjanak.

2021. Január 20. 12:26, szerda | Helyi

Letartóztatásban marad a nő, aki halálra késelte férjét

Már nem először késelt, korábban a fiát sebesítette meg súlyosan az asszony. Többször is mellkason szúrta.