Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2016. Január 19. 13:02, kedd | Helyi
Forrás: sajtóközlemény

Elkezdődött az iskola falai közt reked denevérek mentése

Elkezdődött az iskola falai közt reked denevérek mentése

Elkezdődött a József Attila iskola falai közt reked denevérek mentése, úgynevezett pillangószelepeket nyitnak szakemberek a hőszigetelő burkolatban. Minderre válságstábot hívott össze az önkormányzat.

Ma megkezdődött a József Attila Általános Iskola épületén a hőszigetelő burkolatokba az úgynevezett pillangószelepek beépítése, ami lehetővé teszi a szigetelés mögött rekedt denevérpopuláció számára a közlekedést, illetve biztosítja a levegőellátást az állatok számára.

Esztergom Város Önkormányzata a hétvégén sajtóhírekből értesült – és mindmáig nem kapott hivatalos tájékoztatást - arról, hogy a József Attila Általános Iskolában a hőszigetelési munkálatok során jelentős denevérpopuláció került elzárásra. A melegben felébredő állatok az iskola belseje felé keresnek kiutat.

A kialakult, jelentős természetkárosítás gyanúját felvető helyzet miatt az Önkormányzat azonnal válságstábot hívott össze hétfőn 11.00 órára, az intézmény vezetője, annak fenntartója, a kivitelező vállalkozó, a Duna-Ipoly Nemzeti Park képviselői és a hivatal szakemberei részvételével.

A találkozón az intézmény vezetője és fenntartója, valamint a kivitelező nem tudott részt venni, így az Önkormányzat szakemberei és a madarak mentését végző a Duna-Ipoly Nemzeti Park képviselői egyeztettek arról, hogy milyen lépéseket kell megtenni a bent rekedt denevérpopuláció megmentésére és a további természetkárosítás megelőzése érdekében.

Mivel a szóban forgó beruházás nem az Önkormányzat, hanem az intézményfenntartó projektje, így az Önkormányzat a természetvédelmi szakemberekkel együtt úgy határozott, hogy azonnal felhívással fordul az intézmény igazgatója és fenntartója felé, hogy tegye meg a probléma megoldásához szükséges lépéseket. Ehhez az Önkormányzat szükség esetén minden segítséget megad, csakúgy, mint a denevérek mentését végző Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársainak és a madárvédő civileknek.

Az egyeztetést követően még aznap estére döntés született: a kivitelező vállalkozó a fenntartó kérésnek megfelelően ma reggel a helyszínen egyeztetett (képükön) az önkormányzat szakembereivel valamint a Duna-Ipoly Nemzet Park munkatársaival és a madárvédő civilekkel, és megkezdődött az úgynevezett pillangószelepek beépítése a szigetelésbe, amelyen keresztül levegőhöz juthatnak a bennrekedt denevérek, illetve szabad mozgást biztosít számukra.

Ezzel párhuzamosan az önkormányzat a madárvédelmi szakemberekkel egyeztetve megvizsgálja annak a lehetőségét, hogy a denevérpopulációnak eredeti lakhelye közelében denevérodúkban biztosítson otthont. A szakemberek a héten pár darab ilyen odút próbajelleggel kihelyeznek, amennyiben beválnak, úgy a továbbiakban az épületek tetejére több ilyen szerkezet kerül kihelyezésre - közölte Romanek Etelka polgármester közösségi oldalán.

Címkék: denevér, esztergom, iskola

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 18:36, csütörtök | Helyi

Elindult a "piskóta" körforgalom építése Esztergomban

Április 30-án indult a Dobogókői út – Petőfi Sándor út – Terézia utca – Kálvária út kereszteződésénél a körforgalom építése.

2024. Május 02. 18:34, csütörtök | Helyi

Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny

2024. május 18-19-én kerül megrendezésre a Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny.

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.