Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2013. Október 27. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Ellentmondásokkal teli jelentést tett közzé Magyarországról a S&P

Ellentmondásokkal teli jelentést tett közzé Magyarországról a S&P

Elszámolta magát a Standard & Poor’s hitelminősítő, amikor a 2013-2015-ös időszakra 1 százalék alatti átlagos éves gazdasági növekedést jósolt Magyarországnak legutóbbi jelentésében - írja a Magyar Hírlap. A gazdasági tárca, a lap kérdésére adott közleménye szerint ellentmondanak egymásnak a hitelminősítő jelentésében szereplő számok.

Kifogásolják azt is, hogy a hitelminősítő nem veszi figyelembe, hogy a kedvező költségvetési folyamatok eredményeként az ország kikerült a túlzottdefficit-eljárás alól, az adósságráta pedig csökkent. Az ország mára nettó megtakarító, amit a fizetési mérleg tartós többlete is bizonyít. Nem vették figyelembe a növekedés beindulása mellett a foglalkoztatási fordulatot sem.

A jelentésben egy százalék alatti átlagos éves növekedésről írnak, miközben a táblázatokban erre az évre 0,7 százalékos, jövőre 1,7 százalékos, 2015-re pedig 1,5 százalékos növekedést jelöltek meg. Ennek átlaga pedig 1,3 százalék - mondta Suppan Gergely a Takarékbank senior elemzője. A Standard & Poor's tegnap megerősítette Magyarország hosszú és rövid távú államadós-besorolásait, változatlanul negatív kilátással, vagyis a cég 'legalább egyharmados' esélyt lát a magyar szuverén adósbesorolás távlati leminősítésére.

A fenntartható magyarországi adósságcsökkenés miatt az S&P-nek nem lesz szüksége arra, hogy rontsa az ország államadós-besorolását – így reagált Orbán Gábor arra, hogy az S&P megerősítette hazánk nem befektetési ajánlású államadós-besorolását. A Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügyekért felelős államtitkára szerint komoly esély van arra, hogy a negatív kilátást hamarosan levegye a hitelminősítő a magyar besorolás elől. Rámutatott: Magyarország GDP-arányos adósságrátája három év alatt több mint négy százalékponttal csökkent, az ország GDP-arányos adósságrátája ez év második negyedévében 81,1 százalékon állt. Meglátása szerint a növekedési fordulat tovább erősíti a magyar államadósság-csökkenés tendenciáját.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között: