Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Január 24. 08:03, kedd | Belföld
Forrás: Stop.hu/MTI

Elő a szép ruhát: februárban ismét lesz Sárközi Lakodalom

Elő a szép ruhát: februárban ismét lesz Sárközi Lakodalom

Már februárban kézfogóval, majd hívogatókkal elkezdődik az XXI. Sárközi Lakodalom, amelynek ezúttal a Sárköz fővárosa, Decs lesz a házigazdája.

Újdonság, hogy az előkészületek február 11-én elkezdődnek, amikor a fiús ház a lányos háztól elkéri a menyasszonyt, a hagyományos játékon a kézfogó történetét elevenítik fel - mondta hétfőn az MTI-nek a június utolsó hétvégéjén, 28. és 30. között rendezendő program előkészületeiről Biczó Ernő, a település polgármestere.

Új elem az is, hogy ezt követően hívogató sorozatot rendeznek: a pár és kísérete a sárközi falvak nagyobb rendezvényein meghívják a szomszéd településeken élőket a lakodalomra. A tervek szerint februártól júniusig a Sárköz mellett Szentendrén, Siófokon, Szekszárdon, Pécsett és Kaposváron is bemutatják a régi népszokásra épülő, egyórás hívogató műsort.

Decs polgármestere hozzátette: arra törekszenek, hogy a Sárközi Lakodalomra ellátogatók minél jobban figyelemmel kísérhessék a programot a menyasszony öltöztetésétől kezdve a "tyúkverőig", azaz addig, amíg az ifjú párt hajnalban a násznép hazakíséri. Az eseményeket a tervek szerint interneten élőben közvetítik majd, és kivetítőkön is követheti a közönség a színpadi rendezvényeket.

A háromnapos programban a lakodalom hagyományainak visszatérő felidézése, sárközi hagyományőrző együttesek műsora mellett szerepel lakodalmi ételek főzőversenye, viselettörténeti kiállítás, táncház és a Sárköz jelenéről szóló konferencia is. A részletes programról a rendezvény hétfőtől működő honlapja, a sarkozilakodaom.com tájékoztat.

A Sárközi Lakodalmat először 1966-ban rendezte meg Sárpilisen Bogár István néprajzkutató. A programot, amelyre alkalmanként több ezer fős közönség látogat el a tájegységbe, felváltva rendezi meg az öt sárközi település. Ezt megelőzően, 2009-ben Alsónyék volt a hagyományőrző sorozat házigazdája.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.