Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2013. Július 08. 11:01, hétfő | Helyi
Forrás: lvp/DMRV Zrt.

Emberfeletti munkával védték az ivóvizet a Duna mentén

Emberfeletti munkával védték az ivóvizet a Duna mentén

Már nincs érvényben ivóvíz-korlátozás sehol a Duna mentén, térségünkben Pilismaróton is feloldotta a vízmű a tiltást. A társaság szerint emberfeletti munkával és összefogással védték meg az ivóvizet.

Feloldották az ivóvíz-korlátozást a korábban országosan is kritikus védekezési pontnak nyilvánított településeken, Pilismaróton és Dunabogdányban, melyről korábban már közleményben tájékoztatott a vízmű. A korlátozásról, a rekordárvíz utáni feladatokról azonban most Tóth István, a DMRV Zrt. vezérigazgatója és Márton Péter, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója kifejteti a részleteket.

Az árvízi védekezés során a vízügyi szakemberek megerősített és készenléti ügyeletben dolgoztak, 2 óránként ellenőrizték a vízminőséget és az árvízvédelmi anyagokat és felszereléseket. A DMRV Zrt. fokozott figyelmet fordított a Nagymaros-Visegrád közötti közműalagút, illetve a Verőcei vízbázis trafó és a Vác, Büki szigeti gépház és trafó bevédésére.

A Duna tetőzése után június 13-án illetve 14-én tudtuk elkezdeni a kritikus helyzetű településeken az ivóvízhálózat mosatását-fertőtlenítését. Pilismaróton, Dömösön és Dobogókőn – a közegészségügyi hatósággal történt egyeztetés után – június 17-én kezdeményeztük a vízminőség korlátozás feloldását, a helyreállítási munkák a napokban fejeződtek be” – mondta Tóth István, a DMRV Zrt. vezérigazgatója.

Az I. fokozatú árvízvédelmi készültség elrendeléséhez képest átlagosan 6 métert emelkedett a tetőzésig a Duna vízállása, ezért négy településen II. fokú, minőségi és mennyiségi korlátozást rendelt el a szolgáltató. Dunabogdányban az elöntés veszélye miatt az egyik vízbázist is leállította a társaság. A vízmű a település vízellátását az üzemelő vízbázisról, illetve zacskós ivóvíz kiszállításával és lajtos kocsival is biztosította, tehát a teljes lakosság számára folyamatos volt a szolgáltatás.

A katonáság mellett rengeteg önkéntes segített az árvízi védekezésben, több mint 1000 ember dolgozott a pilismaróti gátakon. Munkatársaink emberfeletti munkával védték a vízbázisokat, de Pilismarót településen is szükségessé vált a korlátozás, amit a napokban oldottunk fel” – nyilatkozta a vezérigazgató.

A DMRV Zrt. munkatársai a vízbázisok védelme és a tározók folyamatos töltése mellett megerősített készenléti és ügyeleti szolgálatban ellenőrizték a vízminőséget és az árvíz ideje alatt is fertőtlenítették az ivóvizet.

Az, ahogyan a társaság részt vett az árvíz elleni védekezésben és mindent megtett annak érdekében, hogy elhárítsa a természeti katasztrófa okozta károkat valamint szinten tartsa a lakosság megfelelő vízellátását, újabb bizonyítéka annak, hogy a víziközmű társaságok integrációjával koncentráltabbá vált a szakértelem és megnövekedett a vízfogyasztás biztonsága. Kiemelten fontos cél az ivóvíz minőségének javítása mellett az is, hogy a lakosság a dunai árhullám vagy bármilyen más természeti katasztrófa esetén biztonsággal fogyaszthassa az ivóvizet” – mondta Márton Péter, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója.

A hatékony munkát nagyban elősegítette a vízügyi szakemberek, a katasztrófavédelem és az érintett önkormányzatokkal való szoros és folyamatos együttműködés.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT