Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2013. Február 22. 07:40, péntek | Helyi
Forrás: lvp / Balassa iskola

Emlékfal és teremkeresztelők a Balassa iskolában - FOTÓK

Emlékfal és teremkeresztelők a Balassa iskolában - FOTÓK

Felavatta a Berzeviczy Gergely Emléktábláját és Emlékfalát a Balassa szakközépiskola csütörtök délután. Az ünnepségen emellett az egykori híres tanárokról termeket nevezett el az intézmény.

Az ünnepség a Hagelmayer-teremben kezdődött, melynek tábláját tavaly február 17-én avatta fel az iskola, és akkor a névadó volt osztálytársai megegyeztek abban, hogy minden évben megkoszorúzzák ezt az emlékhelyet. Idén ráadásul jelentős évfordulót is ünnepeltek a koszorúzók, hiszen idén van az osztály 60. érettségi évfordulója is egyben.

A koszorúzáson megjelent Kukorelli István egyetemi tanár, jogtudós, az MTA doktora és volt alkotmánybíró valamint Prohászka Marcell a jubiláló osztály osztályfőnöke.

Meszes Balázs iskolaigazgató köszöntötte a vendégeket, majd Kukorelli István mondott beszédét. A köszöntők után Meszes Balázs tolmácsolta a hivatalos elfoglaltsága miatt távolmaradó Kovács Árpád egyetemi tanár, az ÁSZ volt elnökének gondolatait, melyet követően a jubiláló osztály képviselői, Prohászka Marcell és Szendi József Meszes Balázzsal együtt megkoszorúzták az emléktáblát.

Az ünnepség a Berzeviczy Emléktábla és Emlékfal felavatásával folyatódott az igazgatói iroda előtti aulában. A Himnusz közös eléneklését követően Szabó Barbara 12/A osztályos tanuló szavalata következett, majd Meszes Balázs felkérte Mózesné Dr. Galambos Irént, a Berzeviczy Szakközépiskola 1982 és 1999 közötti igazgatónőjét, hogy leplezze le a Berzeviczy Gergelyt ábrázoló emléktáblát.

A közgazdasági szakközépiskola hagyományos bálját a fehér rózsa szimbolizálja, így az emléktábla alatti vázában az emlékezés első fehér rózsáit Mózesné Dr. Galamos Irén helyezte el, akit Kerekesné Szepesi Márta igazgató-helyettes, a Berzeviczy utolsó igazgatója, Meszes Balázs, Czifra Zoltánné és Matyók Lászlóné, mint az (egykori) tantestület képviselői követték. A jubiláló osztály delegáltjaként Prohászka Marcell és Szendi József helyezték el csokraikat, Szabó Barbara pedig a jelenlegi diákokat képviselve egy vörös rózsával tisztelgett az emlékfal előtt. Az emlékezés koszorúit pedig Győri Gyula és Kátai Tamás a Pannónia-Esztergom Hagyományörző Kézműveskör képviseletében helyzeték el. Az emlékfal-avatás zárásaként a jelenlevők az iskola nevelőtestületének kórusát hallgathatták meg Hunyadi Zoltán nyugalmazott tanszékvezető, főiskolai tanár és karnagy vezetésével.

Ezt követően került sor az iskola híres tanárszemélyiségeiről elnevezett tantermi emléktáblák felavatására, mely során a résztvevők minden terem előtt rövid ismertetőt hallgathattak meg a termek névadóiról. Végül a Berzeviczy-terem felavatása után az ünnepség zárásaként a meghívottak állófogadáson vehettek részt.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT